White Jade River      
december 2017      


Al in september bracht het hoofd van de Buddhist Association of China een bezoek aan Dharma Drum in Taiwan. Daar werd hij een doctor honoris causa zoals dat heet.
verder

Het katholieke Pontifical Council for Interreligious Dialogue en de Ling Jiou Mountain Buddhist Society zijn tussen 13 en 16 november november een Sixth Buddhist-Christian Colloquium gaan houden in Taipei. Een verslag van 16 november meldde dat er deelnemers uit 18 landen waren.
De PCfID wordt voorgezeten door kardinaal Jean-Louis Tauran die, zo liet de Telegraph van 10 april 2015 weten,de paus op andere gedachten had willen brengen inzake het aanstellen van een homosexuele ambassadeur tot het Vatikaan (de paus wilde de man niet). Met andere woorden, Tauran's ideeŰn over homosexualiteit zijn soft(er).
De Ling Dj˛w-gemeenschap wordt geleid door de in Myanmar geboren abt Hsin Tao die zijn monniksloopbaan begon in de Fo-guang-shan-gemeenschap van Taiwan. Hij verliet die stroming, en begon voor zichzelf — met een hoop fanfare.
Op 16 november waren er nog geen beelden beschikbaar van het colloqium, maar er mag niet verwacht worden dat er afgevaardigden van andere grote boeddhistische gemeenschappen op Taiwan aanwezig waren.

Het is niet zeker of verslaggevers Wu Cheng-ting en William Hetherington van de Taipei Times gelijk hebben wanneer zij schrijven over een boeddhistisch tempeltje op Kinmen -- de TT is een christelijke krant; ze kenmerken zich tot nu toe niet door kennis over het boeddhistische leven op het eiland. Het kan ook zomaar gaan over een dao´stisch of volks-religieus tempeltje.
Wanneer zo'n dak, bijvoorbeeld, zwaar overladen is met menselijke of dierlijke figuren, dan hebben we met een uiting van het volkse dao´sme te maken. Zie de foto die in dit geval de drie belangrijkste goden van het dao´sme toont. En verder hebben we te maken met nogal wat familietempels waar overleden voorvaderen en -moederen worden geŰerd, en waar het religieuze aspect niet altijd een plaats heeft.
Niettemin is het aardig te melden dat vrijwilligers, in de regen, hebben meegeholpen aan het verplaatsen van het (op rotsblokken of houten palen gebouwde) gebouwtje waarvan de funderingen het aan het begeven waren. Ze deden dat omdat de plaatselijke bevolking de muurschilderingen in het gebouwtje niet verloren wilde zien gaan. Een van de muurschilderingen is gebaseerd op een roman uit de Ming-dynastie die gaat over de gebeurtenissen tijdens de "strijdende staten-periode" op het vasteland van China. Schilder Lin Tian-chu is daar in 1914 mee aan de slag gegaan. Hij werkte in een tijd waarvan de oudste generatie "import" monniken, voor zover ze nog in leven zijn, zeggen dat de kennis van het boeddhisme in die tijd op Taiwan bedroevend slecht en zwaar verbasterd was met aspecten uit het dao´sme, het confucianisme, en de verschillende volks-religieuze opvattingen.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.