White Jade River      
augustus 2017      


Parlementslid Lau Wong-fat, voorman van de dorpsgemeenschappen in de New Territories rond Hong Kong, en stichter van de Lau Wong-fat Secondary School in Hong Kong, overleed op 23 juli op de leeftijd van 80 jaar. Ng Kang-chung en Kimmy Chung plaatsen "Uncle Fat's" leven in het kader van zijn 35-jarig kuk-voorzitterschap van de "Heung Yee Kuk" en de ontwikkelingen binnen de kleine landbouwgemeenschappen die in de loop van de tijd veranderden in buurten met brede straten waar banken en winkels de boventoon voeren. In haar "Underground Front: The Chinese Communist Party in Hong Kong" (Hong Kong 2010) beschrijft Christine Loh de ontwikkelingen sinds de jaren-50/60. Vanaf 1993 positioneert ze de boeddhist Lau Wong-fat (of Lau Wong Fat) als lid van de Liberal Party en als lid van de "Cooperative Resources Center" dat een afgeleide van deze partij is, of er de ruggengraat van vormt. Uncle Fat zat daarmee op dezelfde kerkbankjes, als het ware, als de verschillende invloedrijke geldhebbers in dit eilandenrijkje, van wie velen een scherp afwijzen van chinese invloed op Hong Kong alleen al op economische gronden afwijzen.

Het boeddhisme van Lau Wong-fat moet de traditioneel-volkse lijnen hebben gevolgd. Op Oudjaarsdag (volgens de maankalender) van 2010 wordt hij gefotografeerd in traditioneel damasten chinees kostuum met de bekende beker met ijing-stokjes in de hand. Het stokje dat er na veel schudden uitviel, zo luidde het onderschrift, gaf aan dat het voor de "territories" een moeilijk jaar zou gaan worden.

Schudden van ijing-stokjes is een voor-boeddhistisch gebruik en naar wezen anti-boeddhistisch. Wie zijn heil zoekt in waarzeggerij ontkent de werking van karma: handelen en resultaat van handelen. Uit ijing-resultaten afleiden dat de oogst goed of slecht zal zijn ontkent voorts de boeddhistische opvatting dat aarde ook maar aarde is en geen ge´nspireerd iets met een wil die zo of zo ingezet kan worden.
Dat gezegd zijnde vinden we in veel traditionele boeddhistische tempels in de oostelijke stromingen deze ijing-stokjes, terwijl de zuidelijke stroming het houdt bij kaartjes uit een automaat trekken waar dan iets op geschreven staat. Het volk wil niet van dergelijke gebruiken af, en de tempels laten het dan maar zo. Als landslieden de koppigaards niet tot rede kunnen brengen, wat willen wij dan nog!Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.