White Jade River      
oktober 2017      


De Daily Beast van 16 september ging nog even door op het thema 'boeddhisten kunnen verdomde slechterikken zijn'. De krant had het over Christopher A. Ford, nu adviseur wapens voor massavernietiging en "counterproliferation" in het Trump-kabinet, en vroeger marinier. Of hij nog steeds actief "chaplain" is die dan het boeddhisme zou vertegenwoordigen (onder de amerikaanse soldaten?) is niet duidelijk.
Ford laat er zich niet op voorstaan dat hij in maart 2010 "ordained" werd in een sōtō-gemeenschap in Santa Fe, maar vindt zichzelf nog steeds een boeddhist, getuige het artikel. Zo te zien had het Upya-centrum dat "ordainen" maar achterwege moeten laten. Of anders gezegd, Maia Duerr en Joan Halifax Roshi, zijn gidsen, waren niet goed wijs dit ceremonietje met een prijzend woordje toe te laten nadat er in 2009 al over en weer geschrijf was over de oorlog in Afghanistan. Volwassen mensen omturnen neemt meer dan een jaartje, en meestal lukt het niet.

Het artikel citeert Ford wanneer hij zegt "afscheid te nemen van dit zencentrum, onder dankzegging, overigens. De man meent echter dat hij in zijn dagelijkse werk, "the real world", geen last heeft van zijn boeddhisme. Met andere woorden, hij weet niet waar hij het over heeft.
Het Upaya-centrum roept op zijn meest recente webpagina mensen op "een stem te zijn voor het Rohingya-volk". Dat is inderdaad geen setting waarin een presidentieel adviseur massa-vernietigingswapens met open armen terug zou worden onthaald.
Amerika. Mahāyana

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.