White Jade River      
juni 2017      


Heel vroeger heette de hoodstad van MongoliŽ Urga. Ook in Urga werd een boeddhistische "tibetaanse" canon geblokdrukt. Er zijn er twee, binnen het Himalaya-boeddhisme waartoe het mahāyāna / vajrayāna van MongoliŽ behoort: de kandjoer (schrijf: kanjur; de collectie leerredes) en de Tandjoer (schrijf: tanjur; de rest). Buddha Net heeft er een overzicht van.

India's persbureaus DNA en ANI lieten op 2 juni weten dat Premier Modi, tijdens een bezoek aan Rusland, een set van de "Urga Kanjur" had overhandigd aan [d]Jampa Donor, de abt over de datsan Goenzetsjojnej (of Gunzechoinei) in St. Petersburg. Deze datsan is de eerste die in Rusland, en zelfs in Europa werd gebouwd, in de laatste jaren van het tsarenbewind. De datsan, schrijft DNA, heeft "meer dan 100 duizend items in 65 levende en dode talen".

Er zijn nog maar twee sets van de blokdrukversie van de Urga Kanjur, vinden we op wikipedia, een in Ulan Bator in MongoliŽ, en een in New Delhi. Het zal dan deze New Delhi-collectie zijn die de heer Modi heeft overgedragen aan de datsan in St. Petersburg.

In "Buddhist Manuscript Cultures: Knowledge, Ritual, and Art", onder eindredactie van Stephen C. Berkwitz, schrijft Vesna A. Wallace dat tegen het eind van de 19de eeuw bijna de hele Urga-collectie verloren was gegaan, maar dat "arme kloosters in Khalkha" (MongoliŽ) doorgingen met het aankopen van die delen van de kanjur die er nog waren, en dat ze de ontbrekende delen zelf "met de hand" weer samenstelden. ("The Russian ethnographer Aleksei M. Pozdneyev, who visited Mongolia's capital Urga in the late 19th cent., reported in his book "Mongolia and the Mongols" that at the time of his visit, numerous printing plates had been lost or broken, while others had been defaced through use so that the most of the Urga Kanjur was almost non-existent. Although poor monasteries in Khalkha continued to purchase the Kanjur, they had to supply the missing portions by hand (Pozdneyev 1971: vol.I,63)".)

In 1980 is er dan weer een complete set van de Urga Kanjur; er wordt een catalogus van gepubliceerd door Geza Bethlenfalvy, gesponsord door de "International Academy of Indian Culture" in Delhi. Let wel, dit is een in latijns schrift samengesteld geheel, geen blokdruk in Derge of Tibetaans schrijft.

In 1990 zijn Lokesh Chandra en zijn team zover dat ze de Urga Kanjur in 105 volumes kunnen laten drukken bij uitgeverij Aditja PrakashŠn in New Delhi.

Op het blog TCZZOAT lezen we dat "in het geval van bijvoorbeeld de ... Urga Kanjur, men nog steeds zelf moet weten in welk volume een bepaalde tekst staat vooraleer het gevonden kan worden." Dat wil zeggen dat bij deze blokdruk-collectie nog geen index is gemaakt, en dat betekent dat zo'n volume maar weinig gelezen zal worden, want welke student heeft tijd genoeg om 105 volumes door te pluizen op zoek naar die ene tekst of die ene technische term. Misschien komt het nog eens van "indexen", maar mogelijk ook zal men zich blijven houden aan de Chandra-uitgave. Niettemin, close reading van andere vroege vertalingen leert dat er in die vroege aan westerse talen aangepaste versies nog wel eens een foutje of twee te vinden is.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.