White Jade River      
november 2017      


Benedict Rogers, democratie-activist, is de toegang geweigerd tot Hong Kong. Dat maakte hij zelf op 13 oktober bekend. Benedict, die eerder gefotografeerd werd met een gele paraplu, symbool voor de "Occupy Central" demonstraties van voorgaande jaren, nu Demosistō genoemd, was van plan een ngo op te richten om hen (en andere democratiebewegingen?) een beetje te helpen op het pad van "mensenrechten, democratie en vrijheid." Hij meent dat de democratie-activisten te Hong Kong serieus vertegenwoordigd dienen te worden "vooral in Londen" en andere europese hoofdsteden. De aanname was dat "China" hier de hand in had, maar we mogen toch ook aannemen dat Hong Kong zelf groot en volwassen genoeg is om de eigen boontjes te doppen.
Oprichters van de "Occupy" beweging zijn onderandere prof. Benny Tai Yiu-ting geweest, socioloog Chan Kin-man, en dominee Chu Yiu-ming. Ze zijn voor het gerecht verschenen, zo werd op 28 september bekendgemaakt.
Eerder zagen we hoe een afvaardiging van het amerikaanse Lagerhuis zichzelf had uitgenodigd om "hearings" te houden in de Hong Kong-parlementsgebouwen, ook met het oog op verdediging en stimulering van democratie — naar amerikaans-westers model.

Hong Kong heeft op Benedict Rogers' plannen niet gunstig gereageerd: het westerse confrontatiemodel tegen het aziatische niet-confrontatiemodel. Die kloof is te groot om ooit overbrugd te kunnen worden, ook al neemt de kracht van de westers-ge´nspireerde protestants-christelijke oppositie in Hong Kong in kracht toe.

Twee paraplu-acativisten (Demosisto), zo werd op 24 oktober bekendgemaakt, waren die dag op borgtocht vrijgelaten. Joshua Wong Chi-fung en Nathan Law Kwun-chung hadden twee maanden in voorarrest gezeten. Op 7 november wordt de zaak, het bezetten van de openbare ruimte, in 2014, voortgezet.
Activisme in Hong Kong

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.