White Jade River      
april 2017      






Te Hong Kong heerste in maart verkiezingskoorts, er zou een nieuwe soort van President gekozen gaan worden die daar "Chief Executive" heet. Carrie Lam had zich, met anderen, kandidaat gesteld.
Het balletje dat ze in de lucht gooide was het voorstel dat religieuze organisaties, de katholieke kerk voorop, geen douceurtjes meer zouden krijgen bij de aankoop van land waarop ze ziekenhuizen en scholen bouwen.
Candy Tam merkte in een commentaar op dat Ms Lam haar voorstel in "minder dan 24 uur" weer had ingetrokken. Daarop ontstond in de commentaar-kolom een discussie over de vraag of religieuze organisaties inderdaad "aan Cesar moeten geven wat Ceasar toekomt." De een merkte op dat genoemde organisaties taken hebben opgepakt die de overheid laat liggen. De ander merkte op dat deze organisaties belasten neerkomt op belasten van de burger die van de faciliteiten gebruik maakt, en de derde merkte op dat, zo de verschillende religies al middels ziekenhuizen en scholen hebben geprobeerd zietjes te winnen, ze daar niet in geslaagd zijn. En inderdaad, mag er aan toegevoegd worden, de kinderen die de kleine chinese tempeleenheden (maximaal zes monialen per eenheid) hebben opgevoed tot nette burgers, hebben in overgrote meerderheid niet gekozen voor het monnikschap; hun goede scholing en opvoeding gaf en geeft hen uitzicht op goed betaalde bezigheden van waaruit ze de achtergebleven bhikshuni-moeders van een goed verzorgde oude dag kunnen laten genieten.

Lo geeft in zijn artikel ook cijfers: vijf van de zes "religieuze" ziekenhuizen zijn gesticht door katholieken, en een is een boeddhistisch initiatief. En verder geeft hij een schatting: iets meer dan de helft van de voorschoolse opvang, en het basis- en voortgezet onderwijs werd gesticht vanuit religieuze organisaties.

De waarschijnlijk eerste boeddhistische basisschool in Hong Kong werd in 1931 gesticht door Lady Clara Ho Tung. Het was een meisjesschool. De foto toont de Chi Lin-school voor voortgezet onderwijs bij het opscheppen van het middagmaal - beetje aandacht bij wat je doet, en dankbaarheid jegens diegenen die de maaltijd bereiden.
vervolg Hong Kong-pagina

Terug naar pagina 12

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog



Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.