White Jade River      
december 2017      


Pas nu de blogger, die zich op een gegeven moment bloot gaf als Arun Likhati op de jonge leeftijd van 34 overleden is aan kanker, weten we dat Aaron Lee half Chinees, half Pools-Russisch-Ashkenazi-joods was. Wat een combinatie. (De naam Arůen vinden we eerder in Thailand, en Likhati is Hindi en Sanskriet voor "de schrijver").
Chenxing herdacht Arun in een artikel in Lion's Roar en schreef terecht dat hij een lans brak voor een meer gepronoceerde plaats voor aziatische boeddhisten in de (amerikaans-) boeddhistische media. Daar is Arun, de "Angry Asian Buddhist" niet in geslaagd. De westerse boeddhistisch Angehauchte loopt zeker de chinese gemeenschappen met een bocht voorbij. Vele jaren geleden meldde zo'n witneusje met trots dat ze "zelfs" eens kennis hadden gemaakt "met zo'n monnik". Het werd gebracht als een wapenfeit: wij zijn heus niet bang; we stappen er zo op af.
Zo'n fenomeen valt misschien nog aardig te illustreren met de "dominante curve" van Kandinsky; heel kleurrijk, maar dominant is dominerend.

Het is Arun dus (ook) niet gelukt. Met name de chinees-boeddhistische gemeenschappen in Amerika zal het een zorg zijn, ze hebben genoeg aan elkaar. Het westerlingen de switch laten maken van het jungiaanse "individuation-model" naar het universalistische, het aanleren van niet naar de tempel gaan voor privť-persoonlijke doeleinden, maar om zich het doodloze, het immer voortgaande leven in zijn totaliteit eigen te maken — hier valt een individu weg, daar komt er een bij — levert te weinig op om daar veel tijd en aandacht in te steken.
Een overgang van het individualistische maatschappij-model (het westen) naar het collectivistische (AziŽ) zal de eerste 20 - 50 jaar in het westen niet plaatsvinden, hoewel de voortekenen er zijn, hoe hard Wilders, Asselineau, Farage en Trump ook schreeuwen over nationale identiteit.
Alleen in die aziatische landen en streken waar een soort oost-west mix tot stand is gekomen, Hong Kong, Sri Lanka, MaleisiŽ, Singapore en nog een paar plaatsen is er een vorm van samenkomen tot stand gebracht, vooral in en vanuit Sri Lanka dat in de afgelopen ca 70 jaar erg veel aandacht heeft geschonken aan vertalen, onderwijzen, aanwezig zijn, en conferenties aflopen. Dat het "tibetaanse boeddhisme" inroads heeft gemaakt in het westen heeft een heel specifieke reden en is de uitzondering die de regel bevestigt.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.