White Jade River      
oktober 2017      


Dr. Hewapathirane's woorden, die werden herhaald op LankaWeb van 4 september 2017, worden aangehecht aan de Sri Lanka-pagina, onvertaald.

"Dravidisch" staat voor de ethniŽn van Zuid-India, nog voordat er deelstaten zoals Tamil Nadu, KarnŠtaka, Odisha, en Andhra Pradesh waren.

Die woorden komen in een tijd waarin het besef dat met name de islamitische wereld nooit zal aanvaarden geregeerd te worden door een boeddhistisch bestuur min of meer als een mokerslag binnenkwamen — zie de woorden over de Rohingya en de aan de Myanmar-pagina aangehechte opmerkingen over hetzelfde onderwerp.
Je denkt er als goedwillend en tolerant mens niet zo over na, maar het gegeven dat langs het oosten van Myanmar de christenen onafhankelijkheid willen, en langs het westen de moslim Rohingya/Bengali, en dat er naar het schijnt voelbare spanningen zijn op het Sri Lanka waar de moslimgemeenschap in het oosten een beduidende minderheid vormt, is de realiteit die een mens doet nadenken over de toekomst van "boeddhistische landen".
Zoals we in het westen de elite even "mindfulness" mogen bijbrengen, maar verder de brave, zwijgende, jaknikkende minderheid hebben te zijn, zo is het nog een wonder dat zuid-aziatische landen en Bhutan, waar boeddhisten in de meerderheid zijn, en voor de klas staan, en in de parlementsbankjes zitten, er nog zijn zoals ze zijn. Hoe lang nog.

vervolg Dravid-invasies Sri Lanka

Terug naar pagina 6

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.