White Jade River      
maart 2017      


We kunnen een boek schrijven over provinciale overheden en douane-ambtenaren in het Rijk van het Midden.
Iemand drong in de Foedzjčn-provincie (schrijf: Fujian) een dorpstempel binnen en gapte daar een aantrekkelijk beeld van een monnik uit het dorpsverleden — alleen, dat laatste wist hij niet.
Tot in het midden van de vorige eeuw waren de meeste antiquairs in de grote steden van Europa minder dan bemiddeld. Nu in die grote steden het geld van de 1% tegen de plinten klotst doen ook de antiquairs gouden zaken. De Hollander die in aanraking kwam met die sector kocht het beeld van die monnik. Op enig moment werden er röntgenstralen op gezet en bleek er de mummie van de overledene in te zitten. Sinds er geen kermissen meer zijn waar de dame met de baard, de dwerg en het slangenmeisje tentoongesteld worden — de europese bevolking in zijn geheel is toch wel enigszins voortgeschreden op het pad van beschaving — werd het beeld niet met respect behandeld maar tentoongesteld, onderandere in dat Drenthe waar ook de veenlijken uit het verre verleden aan het publiek werden vertoond.

Nadat het chinese dorp had vernomen dat de in metaal gegoten mummie van hun geliefde monnik in Noord-Europa werd rondgesjouwd wilden ze het terug hebben. De Hollader begreep aanvankelijk die wens wel, en stond op het punt de overdracht te regelen. Hij bedacht zich; meneer wilde eerst die tempel wel eens zien, en kijken of het zijn moeite waard was. De tempel kwam niet door de ballotage, onze Drent hield het beeld (we willen niet weten wat de man denkt wanneer hij er voor staat).
Nu mag hij in juli de amsterdamse rechter komen vertellen waarom hij zo koppig "fan mijn" zegt, ook al weet hij dat men niet eerlijk aan het beeld gekomen is. De SCMP schreef er over en meldt en passant dat de nederlandse wet het de burger verbiedt lijken in zijn leefomgeving te hebben.
De Hollander en de mummie

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.