White Jade River      
augustus 2017      


Zestien jaar nadat een bevolkingsonderzoek in India had plaatsgevonden werden begin juli 2017 een paar cijfers vrijgegeven. India telde in 2011 meer dan 8,4 miljoen boeddhisten. Achtenzeventig procent onder hen komen uit andere levensovertuigingen, voor zover de niet tot een religie toegetreden dalit geacht kunnen worden hindu te zijn geweest, iets dat hindus zelf ontkennen.
Het percentage Indiėrs dat kan lezen en schrijven is gemiddels 72,98, hetgeen erg hoog is in vergelijking met andere opkomende landen. De boeddhisten onder die 72+% doen het gemiddeld nog beter: 81,29%. Een uitzondering daarop vormen de noordoostelijke staten Mizooram (schrijf: Mizoram) en Aróe-natsjal Pradčsj (schrijf: Arunachal Pradesh - geen klemtoon op -natsj-) met gemiddeld 48,11% en 57,89%. In beide staten is het aantal gevluchte Tibetanen het grootst; voor de in Zuid-India opgeleide tibetaanse monialen is er dus werk aan de winkel — vergeet de komst naar het westen maar even.
In de staten Tsjąttisj-gar (schrijf: Chhattisgarh) met 87.34%, Mahā-rąshtra met 83.17% en Djąrkand (schrijf: Jharkhand) met 80.41% is de geletterdheid onder boeddhisten het hoogst.
Het toevluchtnemen (bekeren) tot het boeddhisme is tot nu toe het sterkst geweest in de staten Mahā-rąshtra, Maadja Pradčsj (schrijf: Madhya Pradesh), Karnįtaka, en Óettar Pradesj (schrijf: Uttar Pradesh).
Dat gezegd zijnde, medio juli werd voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van India een dalit President over de natie. Ook al is dit een voornamelijk ceremoniėle functie, het zal zeker bijdragen aan het op termijn opruimen van systemen als dat van de ST/SC waarbij verschillende bevolkingsgroepen geconfronteerd worden met een numerus fixus voor bepaalde banen, danwel positieve discriminatie waar het de maximum aantallen studenten per bevolkingsgroep aangaat.

In het Amreli-district van de deelstaat Goedjarįt hebben op 6 juli opnieuw "minstens 100" dalit toevlucht genomen tot het boeddhisme. Dat meldde Nerve News. Ook hier was sprake van een protestactie, deze keer na de onfortuinlijke dood van een dalit-jongen. De Amreli-dalit hebben er zorg voor gedragen dat ze de bij het districtbureau opgehaalde formulieren netjes hebben ingevuld en terug hebben gebracht naar datzelfde districtskantoor.
India.com voegde er op 14 juli aan toe dat het aantal dalit dat sinds vorig jaar in Gujarįt tot het boeddhisme is toegetreden met een factor drie is toegenomen, dit na het "heilige koeien-incident" waarbij een dalit-familie in het openbaar werd gegeseld omdat ze, volgens het geselende gepeupel, een (heilige) koe gedood hadden.

In Sonada in West-Bengalen staat de Palden Shangpa waar Kalu rinpoche (de 2-de) woont. De buurt werd op 9 juli opgeschrikt door demonstraties, gepaard met geweld en brandstichting door de Gorkha Janmukti Morcha (GJM), een beweging die een eigen staat en status binnen de indiase federatie voorstaat. De GJM bestaat uit de daar woonachtige etniciteit de gorkha. De Times of India deed er verslag van.
Over Kalu rinpoche meer op de Himalaya-pagina.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.