White Jade River      
oktober 2017      


Zeker nu China een eigen "Nalanda universiteit" heeft gevestigd op het eiland Hainan, zij het onder een andere naam, en internationale financiŽle steun voor het oorspronkelijke NŠlanda in India aan het opdrogen is, heeft India de mogelijkheid gezien de wens van de Dalai Lama te vervullen door hem ruimte te bieden in een "International Buddhist Conclave" verbonden aan dit onderwijsinstituut dat eertijds druk bezocht werd door tibetaanse monniken-geleerden, en dat door de huidige tibetaans-boeddhistische leiders wordt gezien als de kraamkamer van de Nieuwe Vertalingen-traditie van in ieder geval het tibetaanse gelugpa-boeddhisme.
De driedaagse bijeenkomst vond niet plaats in of rond het Nava-Nalanda, maar in het "Rajgir International Convention Centre". Rajgir zijnde een nabijgelegen plaats die van groot belang is geweest in het leven van Sakyamuni Boeddha. De Dalai Lama opende de bijeenkomst in aanwezigheid van afgevaardigden uit Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Nepal, Cambodja, MaleisiŽ, IndonesiŽ, Hong Kong, Duitsland, Thailand en Bangladesh. De Bangladeshi afvaardiging presenteerde hier de Bengali vertaling van de Pali-canon.

Op 7 september begon aan de Gautam Budh University in Lucknow, India, een driedaagse conferentie onder de titel "Buddhism: Traditions, Ideologies and Dissent". Deelnemers kwamen van landen zover als Mexico, de VS, en Canada. De meesten echter kwamen uit de omringende landen.

De Deccan Chronicle plaaste op 18 september een verhaal over de plaats waar koning Ashoka overleed. Dat wil zeggen, schrijver K.N.Reddy en anderen menen dat zijn tombe "ergens tussen de (graf)heuvels te SŠnnati gevonden zou kunnen worden", een dorp in de deelstaat KarnŠtaka (een britse weervrouw klonk heel nederlands toen ze het had over Karnataaaka).
Zolang er geen zekerheid is dat dit inderdaad de begraafplaats van Ashoka is, is het niet te verwachten dat veel boeddhistische pelgrims-toeristen de reis naar deze redelijk afgelegen streek zullen ondernemen.

Er zou gezegd kunnen worden dat de deelstaat Maharŗshtra de intellectuelen onder de dalit binnen de grenzen heeft, zeker waar het gaat om voorgezette en universitaire studies. Mogelijk heeft ook dat de deelstaatregering er toe gebracht om alle beperkingen die deze bevolkingsgroep nog onderging op het gebied van overheids-steun en -programmas op te heffen. De Indian Express berichtte daar over. De krant, en de overheden hebben het dan over de "neo-boeddhisten", zelf schijnen ze de naam "nava-Buddhist" te hebben geadopteerd, en buiten het land kennen we hen dan onder een naam als Ambedkarites.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.