White Jade River      
februari 2017      


Op 27 januari schreef Lok Pokhrel aan de redactie van de Washington Post een iets verontwaardigde brief. Tijdens de Himalaya-boeddhistische kala-tsjŠkra-viering waren "honderden Tibetanen" naar Bodhgaya getrokken waar de ceremoniŽle festiviteiten plaatsvonden. Ze hadden geleerd, of er wordt hen geleerd dat Bodhgaya de "geboorteplaats van het boeddhisme" is. (Het is de plaats waar Boeddha Ontwaakte en definitief van het brahmanisme afstapte en zijn eigen leer begon te vestigen.) De Nepalees Lok protesteerde daar tegen: Lumbini in Nepal is de (historische) geboorteplaats van (Gůtama, GŠutama'of Sakya-moeni) Boeddha, zo stelde hij, en dus de geboorteplaats van het boeddhisme.
Zie ook de geboortelegendes waarin overigens de naam van Lumbini ontbreekt omdat deze legendes legendes zijn, en geen verslagen van historische gebeurtenissen.

De betrekkingen tussen de indiase overheid en de tibetaanse vluchtelingengemeenschap zijn aanmerkelijk gewijzigd.
verder

Vooruitlopend op de massas mensen die verwacht werden voor de januari 2017-Kala-chakra-ceremonie, die onder leiding heeft gestaan van de Dalai Lama, heeft het deelstaatbestuur van Bihar, India, begin december al de beveiliging op en rond het tempelcomplex van Bodhgaya opgeschroefd. Een van de maatregelen is dat bezoekers van dan af geen mobiele telefoons en tassen de tempelruimte mochten binnen brengen.
India Today voegde er op 2 januari aan toe dat de site inmiddels "cashless" is geworden. Donaties en dergelijke gebeurt sinds 7 januari electronisch. De maatregel is ongetwijfeld ook genomen met in het achterhoofd het afschaffen van bepaalde bankbiljetten in India, een maatregel die niet soepel verlopen is. Hoe de indiase mens die geen pinpas heeft nu het terrein op kan, is even de vraag.
Terwijl de ceremoniŽle feestelijkheden aan de gang waren maakten fotojournalisten beelden van een in aanbouw zijnde mŠndala. De Dalai Lama opende een nieuwe tempel die door en/of voor gelug-aanhangers uit MongoliŽ is gebouwd. Het 'tibetaanse' boeddhisme in MongoliŽ is tot nu toe nogal 'rimay': meerdere stromingen samen en door elkaar. Met deze Baatsagan voorbeeld-tempel kan er iets meer definitie komen.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.