White Jade River      
juni 2017      


Jose Kalathil van Taiwan News liet op 27 april weten dat de bodhiboom nog niet in blad was gekomen.
De achterliggende jaren hebben de authoriteiten die over het complex gaan zich beziggehouden met het terrein betegelen met, eerst, marmerplaten, en vervolgens met vochtdoorlatende betegeling. Dat heeft niet verhinderd dat boomdokters hebben geconstateerd dat de regenwatertoevoer naar de bodhiboom onvoldoende was, en dat bovendien de activiteiten van met name Himalaya-boeddhisten die honderden kaarsen onder de boom aansteken dat beter kunnen nalaten omdat de veroorzaakte hitte ook niet bevorderlijk is.
In die tussentijd houdt Sri Lanka een stek van de tweede-generatie bodhiboom gereed om zo nodig over te planten naar de plaats van oorsprong. Dan zullen wel de omstandigheden rond de boom moeten veranderen, anders wordt ook dit een nodeloze excercitie.

First Post had op 18 mei het bericht dat Bodhgaya voor de komende vier jaar beveiligd zal worden door het CISF. CISF staat voor "Central Industrial Security Force". Beveiliging werd nodig nadat vier jaar geleden de Mahābodhi-tempel te maken kreeg met een aanslag, gepleegd door keukentafel-bommenleggers.

Om een of andere reden hebben onderandere het "All Bengal Buddhist Development Committee" en de "All India Gurung Tamu Buddhist Association" een nieuwe naam gekregen: "All India Buddhist Forum." De beslissing werd eind april in Kálimpong (West-Bengalen) genomen.
De vernieuwde organisatie, onder voorzitterschap van dJámboe Lama (een Sherpa) stelt zich voor dat alle boeddhistische organisaties uit het voorgebergte van de Himalayas een adviesorgaan gaan vormen.
Het bestuur van de nieuwe organisatie bestaat, afgaand op de namen, uit Sherpas, Mórtsjas (Morcha), Bhóetias, Góeroengs, en waarschijnlijk ook Lčptsjas (Lepcha) en Támangers, dus geen personen uit de meerderheidsethnieën uit de laaglanden, en zo te zien zijn het allemaal mahāyānisten, al dan niet behorend tot het zogenoemde tibetaanse en/of bhutanese boeddhisme.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.