White Jade River      
maart 2017      


(bij de afbeelding) Over uitgestorven reuzenotters, een Nepali familie van natuurschilders, en mens versus olifant
verder

Het zonnewiel in MaleisiŰ en Duitsland

De indiase deelstaat Karnßtaka heeft de schoolboeken "opgeschoond", schrijft de Telegraph van 10 februari. Het artikel is ge´llustreerd met een stuk tekst waarin de kinderen wordt verteld dat 7.500 jaar geleden al in-vitro inseminatie plaatsvond. Die mededeling werd overgebracht na lezing van een sectie van de Mahābhārata. De legende dat Drona in een pot tot (embryonaal) leven kwam werd daarmee tot fysieke waarheid verheven. Onderandere dit stuk kennisoverdracht is nu verwijderd.
Tegelijkertijd gaat in Amerika het streven voort om schoolboeken waarin over hindu´sme vanuit een "critical perspective" wordt gesproken te herschrijven.
Er is een tijd geweest waarin we vanuit het boeddhisme riepen "schrijf liever niets dan dit".

Nu China de omringende landen aanbiedt om spoorwegen aan te leggen, heeft ook India zijn 164 jaar oude spoorweg-ervaring in de strijd gegooid om wat van de invloed terug te winnen. Finance Yahoo meldde dat het land voornemens is om langs de voet van de Himalayas rails aan te leggen, met medeneming van het noordoosten van het land. Daarmee wordt de deelstaat Arunachal Pradesh bedoeld (zie foto) met zijn Tibeto-indisch boeddhistische bevolking in de Tawang-regio, een streek waarvan China zegt dat het chinees grondgebied is, en waarvan de Tawangers zeggen dat dit niet zo is.

Ook het jaarlijkse lantaarnfestival in Taiwan is onderwerp geworden van bezorgdheid over het milieu. Zoveel mogelijk van de lantaarns wordt gerecycled, schrijft de Taipei Times. Het papier verbrandt, maar het ijzerdraad wordt verzameld en hergebruikt. Het festival viel op 11 februari. Op diezelfde 11 februari werd een hevige aardbeving waargenomen in de stad Tainan. Er werden geen slachtoffers gemeld.
Overigens buigt het Constitutionele Hof zich op 24 maart over het same sex-huwelijken dossier. Dan zal duidelijk worden of het officieel mag of niet.

In Zwitserland werd in februari 500 jaar Reformatie gevierd. De Neue ZŘrcher Zeitung van 9 februari meldde dat in GenŔve, de stad waar Calvijn zijn hoogtijdagen vierde, nog "minder dan 10%" tot de Gereformeerde Kerk behoort. In heel Zwitserland is het aantal katholieken gedaald tot 37%. Hoewel de moslimbevolking van Zwitserland de grootste niet-christelijke groepering is, is daar in 2014 en 2015 geen groei geconstateerd, evenmin als in de mini-minigemeenschappen van boeddhisten, hindus en "andere niet-christenen". "Confessieloosheid" is volgens onderzoeksbureau SPI de trend in het Zwitserland van nu.

Ooit stond er in Ayˇdhya in India een boeddhistische tempel. Op de fundamenten daarvan werd een hindutempel gebouwd ter ere van (half-)god Rama. Op de ru´nes daarvan werd in de Moghultijd een moskee gebouwd, de Babri-moskee. Op de ru´nes daarvan zijn in de afgelopen tientallen jaren hindus en moslims slaags geraakt: van ons.
In 2015/16 werd aangekondigd dat de bouwmaterialen gereed lagen om op de restanten van de Babri-moskee een nieuwe Ram-tempel te bouwen. Bij het begin van de federale budgetbesprekingen, de eerste dagen van februari 2017, kwam de heer Ashok Agrawßl, een politicus die bestuurder over de regio wil worden, met een oplossing: bouw een nieuwe Ram-tempel, maar zo dat de moslims er niet boos over kunnen worden. Zijn voorstel komt dus neer op de bouw van een tempel elders, en dat is waarschijnlijk nu juist wat de hardline Ram-devoten niet willen.

Medio februari begon weer de Kailash Mano-sßrovar yatra, de voettocht van hindus naar de berg Kailash (de besneeuwde top links op de foto) die zowel door hen als door Ja´ns en Himalaya-boeddhisten als heilig wordt gezien. De yatra is een 24-dagenlange onderneming waar tienduizenden hindus aan deelnemen, en is, ook vanwege de vaak slechte weersomstandigheden, een strikt georganiseerd gebeuren — hoewel er toch nog wel ongelukken voorkomen. De weg die de hindus afleggen, en de kant van de berg Kailash in het westelijke deel van Tibet waar zij hun inspiratie opdoen is niet dezelfde als die van de boeddhisten. Beide pelgrimspaden lijken niet samen te lopen of elkaar te kruisen.

Sun Yat-sen zou in "het rode huis" geleefd hebben, schrijft de SCMP op 21 februari. Nu proberen erfgoedbewakers het gebouw voor sloop te behoeden. Het zien van de foto van dit huis laat ons begrijpen waarom Hong Kong zo'n waarde hecht aan rose-rood geverfde huizen waarvan een ge´dealiseerde afbeelding hier wordt getoond.

In China lijkt het loslaten van de een-kind-politiek niet het effect op te leveren dat er van verwacht wordt, schrijft de Financial Times van 24 februari. Veel te duur, lijkt ook in China de gedachte te zijn van jonge echtparen. Daarmee zien we een overeenkomst met Japan en Zuid-Korea waar de vergrijzing eveneens als problematisch wordt ervaren.

"Kinderartsen Waarschuwen Tegen Gebruik Pot", kopt NBC op 27 februari. Waarom zijn het toch alleen de niet-parlementariŰrs in Nederland die zien dat jongeren die wiet gebruiken zo duf als een konijn worden?
Helaas moet hier kort teruggekomen worden op een tweeregelig berichtje van vorige maand,
verderAnder nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.