White Jade River      
juni 2017      


Een coalitie van organisaties die zich sterk maken voor het welzijn van dieren heeft, voorafgaand aan de franse Presidentsverkiezingen, de kandidaten opgeroepen zich achter een 30-tal voorstellen te scharen waaronder verbod op: het afzagen van horens, onverdoofd castreren, dierproeven, het organiseren van stierengevechten, en verruiming van de jachtwetgeving.
verder

Uigur en tibetaanse moslims in Kashmir

Extremisten in de Filippijnen

Brits radioprogramma voor Tamils beŽindigd

Hong Kong. De paraplu-demonstraties en de bisschop

Sri Lanka en wat China verstaat onder "Belt and Road"

Het Unesco "World Heritage Centre News" meldde dat er gesproken is over "de mogelijke strategieŽn" rond het thema "impact van maritieme handelsroutes op de culturen en civilisaties tussen Oost en West", kortweg "de Maritieme Zijderoutes". Op 30 en 31 mei zijn Unescomedewerkers daarover in Parijs opnieuw aan de praat gegaan. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat er een samenwerking gezocht moet worden met de staten van waaruit, of waarlangs, of waardoor die routes liepen.
Dat zal voorlopig niet meevallen nu China hard heeft ingezet op zijn "Belt and Road"-programma waarin er sprake is van een nieuwe Zee-zijderoute of een hedendaagse herleving er van. Het land zal niet zitten te wachten op Unesco-aanwijzingen inzake behoud en beheer van bijvoorbeeld oude handelsposten langs de kust.

We moeten er goed op letten dat percepties van organisaties in verre landen van jaar tot jaar, en soms van week tot week kunnen wijzigen, althans in de media. Zo is het opmerkelijk dat in het nederlandse media-spraakgebruik de koerdische PKK in de loop van een paar jaar van "arbeiderspartij" omgeturnd is tot "terreurorganisatie". Of het ene of het andere waar is, geen idee. Wat wel van belang is, is dat de volgelingen van de GŁlen-beweging zich al heel voorzichtig door Nederland moeten bewegen, beducht voor aanvallen vanuit andere turkse politieke stromingen. Moeten de (niet actieve) PKK-aanhangers dat binnenkort ook? Zouden de media zich iets zorgvuldiger kunnen uiten zonder de persvrijheid overboord te gooien?

Heineken Myanmar, zo liet de birmese pers rond 13 mei weten, heeft "veiligheids-items" gegeven aan het "Road Transport Administration Department (RTAD)". En inderdaad, in Nederland mogen we kijken naar een tv-uitzending onder de grove titel "bezopen bestuurders", maar een oproep tot alcoholmatiging zal het niet zijn geweest dat Heineken aan de RTAD-leiding uitreikte.

Temidden van alle haatberichten over het leger en burgers van Myanmar die maar arme rohingya zitten te pesten, verscheen niet het bericht dat de overheid van Myanmar verwacht dat het ongeveer vijf jaar zal gaan duren voordat alle mensen die nu in vluchtelingenkampen zitten (opnieuw) gehuisvest zullen zijn.
verder

Zo'n 50 dalitfamilies in MorŠdabad, in de buurt van Lucknůw (”ettar Pradťsh) in India, hebben gedreigd met toevlucht nemen tot het boeddhisme mocht de deelstaatregering onder leiding van Yogi Adityanŗth" de "saffranen brigade", Thakůers, niet "weerhouden van aanvallen op hun broeders".
verder

De uitslag van een referendum in Zwitserland gaf op zondag 21 mei aan dat 58,21% van de Zwitsers van kernenergie afwillen. In het franstalige kanton de Vaud lag dat percentage zelfs op 73,5. Daar staat de centrale van Lucens die in 1969 opgestart zou worden, ware het niet dat er technische problemen optraden. Die problemen zijn niet verholpen, en het ding is nooit in werking getreden. Vandaag is het een soort museum en feesthal.

Ten behoeve van buitenlandse bezoekers gaat Taiwan een landkaart maken die als app te dowloaden is en waarop, als op de inmiddels draaiende chineestalige versie, de gebruiker de "top-100 religieuze attracties" kan vinden.
Je zal maar als professional gehuivest zijn in zo'n "attractie", en ooit gehoopt hebben dat hier een leven van rust en inkeer mogelijk zou zijn. Dan staat er ineens zo'n touringcar voor de poort van je faciliteit.

In de Lahaul-vallei in de indiase deelstaat Himachal Pradesh waar zich ook de Dhankar Gompa van het Himalaya mahāyāna-boeddhisme bevindt, vindt op 12 juni het Chandra-Bhaga Sangam Parv plaats. Het festival dat zijn voorbeeld heeft gevonden in het jaarlijkse Sindhu Darshan-festival van Leh, in Ladakh, wordt georganiseerd in de plaats Parv. De organisatoren verwachten een "samenkomen van boeddhistische en hindu spirituele leiders", die dan omringd zullen zijn door bewonderaars en feestvierders.

Terwijl nederlandse aardappeltelers hun uiterste best doen om de volkse pieper in AziŽ ingang te doen vinden, rot en schimmel ten spijt, is Japan een andere weg ingeslagen. Theeproducenten in Myanmar hebben toegang gekregen tot japanse fermentatie- en andere technieken waarmee het traditionele product een ietsje in waarde kan gaan stijgen.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.