White Jade River      
december 2017      


Vorig jaar werd nabij de hoofdstad van Sri Lanka de grootste kerstboom ooit gebouwd, groter dan die in het chinese Guangzhou, zo werd er trots gezegd. En wij maar benieuwd naar welke boom dan wel zo hoog was gegroeid. Welnu, het bleek een gevaarte van bamboe, ijzerdraad en electriciteitskabels te zijn geweest. Dit jaar staat 'ie er weer.


The Nation had op 4 november een fotoreportage over Loy Krathóng, in Thailand gezien als het begin van het nieuwe (landbouw-)jaar volgens de oude kalenderberekening. Het is een tien keer vriendelijker feest dan Songkrán, waar inmiddels te veel alcohol vloeit, en te gewelddadig met water wordt gesmeten.

Vijfentachtig ton afval is uit de rivieren gehaald die door Kathmandu lopen, meldde My Republica op 4 november. Het foto-onderschrift meldde ook dat het afval is "gemanaged". Het is niet helemaal duidelijk wat daarmee bedoeld werd. Het meest recente wetenschappelijke artikel over afvalverwerking in Nepal dateert van 2013. Positief is dat het artikel meldt dat 70% van het legaal en illegaal gedumpte afval organisch van aard is, en dus in principe niet giftig. Dan gaat het nog om de behandeling van de resterende 30%.

Begin november werd een omgekomen indiase katholieke non zalig verklaard.
verder

The Free Encyclopedia heeft een nieuw lemma toegevoegd over een deel van Mongolië's geschiedenis.
verder

(afbeelding) Nationale vlaggen

Er is een heel kort verhaal over het ontstaan van het japanse Mei-dji-bewind, 19de eeuw. Dat de heren voor hun onderhandelingen samenkwamen in een zentempel in het huidige Tokyo is verder van weinig belang.
Op dezelfde pagina wordt u doorverwezen naar een foto-reportage over Japan's oudste, grootste, en dikste bomen. Op deze pagina ziet u hoe shintoïsten hun kenmerkende vlaggetjes (zigzagjes) rond een stam hebben gebonden (bovenste foto).
Roar liet een week later een videotje zien van de grootste en dikste op Sri Lanka, een baobab.

De beschuldigingen aan het adres van gewapend personeel in Sri Lanka doen nogal afbreuk aan de inspanningen van de regering en aan het beeld dat het land van zichzelf wil vestigen.
verder

In contrast met het bovenstaande bericht werd op 8 november bekendgemaakt dat het srilankaanse Sarvo-dáya Development Finance, een organisatie die zich bezighoudt met microfinanciering over de eerste helft van het fiscale jaar goede cijfers had behaald. Ada-dérana deed er verslag van, en memoreerde dat deze inmiddels commerciële onderneming is voortgekomen uit de Sarvodáya-beweging, een "self-help" initiatief dat ook een afdeling heeft in Nederland.

(bij de afbeelding) KKK en de politieke correctheid in Amerika

India. Divers nieuws

In Indonesië, als in een paar buurlanden en Singapore, moeten burgers althans in naam, althans op hun identiteitsbewijs, een geloof belijden.
verder

Het kan er nog wel bij: twee zwitserse journalisten die naar de Arabische Emiraten waren afgereisd om daar verslag te doen van de opening van de Louvre-vestiging in Abu Dhabi werden op 9 november gearresteerd en twee dagen verhoord omdat ze op hun tocht door de stad Mussafah migranten-arbeiders uit Pakistan hadden gefotografeerd. Dat mocht niet, vertelden Serge Enderlin en Jon Bjorgvinsson bij thuiskomst. Ze vertelden ook wat we al weten, dat migranten-arbeiders het in die streken slecht hebben, heel slecht.

Dat het aziatische "singles' day", 11 november, ook een steeds grotere plaats inneemt op nationale kalenders is het gevolg van een steeds verder loslaten van het groot-familie-model. Het is niet dat daarmee ook de collectivistische maatschappijvisie van met name Oost-Azië wordt losgelaten, maar er groeit een acceptatie van het vrijgezel zijn. Het is niet langer een absoluut taboe, de enkeling kan op z'n of haar eentje rondkomen, iets waar een inkomensgroei debet aan is.

Of de nevelpanter nu helemaal terug is op Sabah, is niet echt duidelijk. Maar in ieder geval zijn er twee gefotografeerd.
En overigens heeft Brice Lalonde, een van de vorige franse ministers van milieu, deels ongelijk wanneer hij medio november zegt dat de klimaatverandering allereerst de tropische en subtropische regio gaat treffen. De klimaatverandering hééft deze regio al getroffen; daar hoeven we niet meer op te wachten.
In Japan waren ze helemaal blij na het aantreffen van de eerste grote zwarte mees. De enige andere grote zwarte mees — let op 'groot' — werd ooit aangetroffen in Nederland.


Anna Maria Sibylla Merian (1647 – 1717) tekende niet zelden wat we allemaal nodig hebben om insecten, knaagdiertjes en vogels een beetje in variëteit en aantal in stand te houden.
Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.