White Jade River      
oktober 2017      


(bij de foto) The Fight of Gods

Halimah Yacob, die tot augustus 2017 voorzitter van het Singapore Parlement was, stond op 14 september bovenaan de lijst kandidaten die op die dag verondersteld werd het Presidentschap te winnen. Halima Yacob, een hijab-dragende, werd in MaleisiŽ geboren en heeft als gevolg daarvan een "certificate of eligibility" gekregen voor de verkiezingen die op 23 september plaatsvonden.

De gewapende conflicten in de Rakhain/Ńrakan-staat van Myanmar.
        Ook op de Facebook-pagina staat nogal veel over de Bengali/Rohingya. U wordt aangeraden daar kennis van te nemen omdat de daar gepresenteerde informatie recht ingaat tegen de in september verkondigde opvattingen waarin Myanmar als enige en ergste schuldige wordt aangewezen — een algemene opinie die overigens wordt aangejaagd door voor boeddhisten en het boeddhisme zulke gevaarlijke personen als daar zijn Yanghee Lee en de haren uit het VN-kantoor in GenŤve.
        De twee videos die op 19 september zijn opgeladen laten de hevig geŽmotioneerde reacties zien vanuit een India waar ťťn journalist zijn gasten toestaat door elkaar te schreeuwen — zodat we 't niet meer verstaan — en de ander toont een uit Bangladesh verbannen activiste die zich de "waarom zij wel, en ik niet" vraag stelt.
De Jakarta Post had op 14 september het bericht over opnieuw een aanval door separatisten in het zuiden van Thailand. Hoewel de separatistenstrijd daar al tientallen jaren aan de gang is, kunnen gebeurtenissen die nu plaatsvinden niet los gezien worden van die in Myanmar. Het een voedt het ander.

Taiwan, dat officieel geen lid mag zijn van de VN, heeft in het recente verleden diplomatieke betrekkingen gehad met een paar heel kleine naties die na verloop van tijd meer profijt zagen in dergelijke betrekkingen met China, op een of twee na.
Taiwan is het nu over een andere boeg aan het gooien: bilaterale betrekkingen met andere landen is een moeilijke zaak, maar overeenkomsten op lagere niveaus is een mogelijkheid. Zo heeft de taiwanese stad Kaohsiung begin september culturele betrekkingen aangeknoopt met de koreaanse stad Busan. Ook heeft Taiwan een MoU getekend met een australische universiteit waar nu Taiwan-studies op het programma staan. Bovendien is het TaiwanFest, dat in augustus Toronto aandeed, in september in Vancouver aangekomen. En het Taipei Performing Arts Center (TPAC) gaat nauwere betrekkingen aanknopen met het franse Centre National de la Danse (CND).

Een aantal jaren geleden stonden geologen al met een bezorgd gezicht op de vlakten van SiberiŽ: als die permafrost nog verder gaat ontdooien, dan wordt de uitstoot van methaangassen nog erger, en wordt dit deel van de wereld onleefbaar.
Het was op 13 september in eerste instantie Strange Sounds dat een video online bracht van een permafrost lava die als een dikke stroperige massa over een van de hooglandvlakten in Tibet vloeide. De auto van de herders die daar hun kamp hadden opgeslagen werd meegesleurd. Nog erger is de invloed die het gaat hebben op de luchtkwaliteit met alles wat daar van afhangt.

Op 18 september werd in BelgiŽ vanuit de Katholieke Universiteit Leuven een nieuw religieprogramma aangekondigd. Naast het katholicisme zullen binnen niet te lange tijd scholieren/studenten ook kiezen uit de islam en "zedenleer". Het programma werd tijdens een radio-nieuwsuitzending aangekondigd met de mededeling dat hiermee de (komende generatie) onderwijzers "sterker zouden komen te staan", dat wil zeggen, dat ze het katholicisme beter zouden kunnen verklaren, danwel minder of niet beÔnvloedbaar zouden zijn voor andere religies.

Firdia Lisnawati maakte deze foto die Associated Press gebruikte bij een kort artikel op 26 september over de dreiging dat de Gunung (berg) Agung (groot) op Bali alsnog zou uitbarsten. De foto toont de restanten van een hindu-tempel uit het verleden, in Karangasem. De man die tussen de beide poortdelen staat kijkt uit op de rommelende berg.
Aan de Gunung Agung-weg liggen zowel de Buddha Sakyamuni Monastery, en het Vimalakirti-centre, beide helemaal heel en functionerend. Ze zijn minder bekend dan de grote hindutempels aan de voet van de berg. De eerstgenoemde is een theravāda-tempel, en de tweede is een mahāyānistisch-chinese instelling.

In het zuidelijke deel van Nederland is het stil aan het worden, wat vogels aangaat. En wie in de steden wonen hebben geen idee van de smog die de 3de/4de week van september over het land hing; het is angstig om te zien. Boeddhisten zijn niet met Leibniz van mening dat "alles voor het beste is, in de beste der mogelijke werelden". Zo'n opstelling is voor ons te daoÔstisch. Kijk en luister dan eens naar deze video over vogels en insecten in Rusland. Ze zijn niet spectaculair, het zijn geen paradijsvogels, maar je hebt ze nodig.

"De Aziatische hoornaar eet honingbijen en ook wilde bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen." Dat is een van de zinnetjes in een artikel over de vondst van de eerste aziatische hoornaar, en wel in Dreischor. De hoornaar zal nog honger krijgen, naast de zangvogels lijken ook de insecten nagenoeg verdwenen te zijn uit dit deel van Nederland. Of misschien moeten we het omdraaien: omdat er zo weinig insecten meer zijn, zijn ook de zangvogels nagenoeg verdwenen, als ze al niet, zoals de merels, ten prooi zijn gevallen aan een virus — die het goed doen op fysiek verzwakte wezens. De enige vogels die voorlopig nog overgebleven zijn, zijn de opportunisten zoals de kauwtjes, de eksters, een paar tortelduiven, en meeuwen. De tv-documentaire "De Wilde Stad" laat dat goed zien. Deze wezens, inclusief de reigers, de vossen en ratten, maken ook deel uit van de natuur, maar je kan met de beste wil van de wereld toch niet volhouden dat hier sprake is van natuur in een zo normaal, gezond, divers mogelijke vorm.

De restauratie van de hindu Pashu-patinŠth in Kathmandu is, evenals een aantal andere monumenten in zuid- en zuidoost-AziŽ, geregiseerd door de archeologische dienst van India.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.