White Jade River      
april 2017      


In AziŽ is het gebruikelijk dat de tafel waarachter een spreker tijdens een of andere grotere bijeenkomst het woord voert niet alleen bedekt wordt met een kleed dat tot op de grond reikt (opdat sokken of blote tenen de aandacht niet afleiden), maar er wordt ook een mooi, laag bloemstuk ůp de tafel gezet opdat de bezoeker ook iets leuks heeft om naar te kijken. Het boeket hier bestaat uit roze orchideeŽn uit Cambodja. OrchideeŽn zijn in AziŽ net zo duur als een bosje rozen hier.

Nasa heeft fotos gemaakt van een zonnepanelenpark op het tibetaanse hoogland dat in omvang gelijk is aan een stad als Macau.

De 88-generatie in Myanmar, zo meldde de MM Times op 5 maart, gaat een politieke partij beginnen om in 2020 aan de algemene verkiezingen mee te kunnen doen. De groep speelde in 2007 een rol in wat is bekend komen te staan als de "Saffranen Revolutie", de opstand van jonge monniken tegen het militaire gezag.

De meest vanzelfsprekend-elegante onder de "royals", keizerin Michiko van Japan, heeft samen met haar echtgenoot de waarschijnlijk laatste rondreis in het buitenland afgesloten. Begin maart waren ze in onderandere Vietnam en Thailand.

"Zo'n 29 miljoen druggebruikers (wereldwijd) lijdt onder aandoeningen die zijn veroorzaakt door het gebruik van drugs", schrijft Lam Woon-Kwong in de SCMP van 2 maart, een artikel over de nasleep van de opium-oorlog met China.
verder

Hoewel althans in Nederland de bevolking in zijn algemeenheid wenst dat de EU zijn activiteiten zou beperken tot zaken die van europees belang zijn, is niettemin een EU-delegatie op 31 maart begonnen aan een inspectietocht in de Rakhine/Arakan-staat van Myanmar, het gebied waar het Rohingya-probleem speelt. De 13 reizigers hebben De heer Colin Steinbach als woordvoerder.
De foto toont een deel van het tempel-complex Mrauk-U dat zo te zien dringend restauratie nodig heeft. We zullen in de loop van april zien of de EU-delegatie ook deze site heeft bezocht.

Het onafhankelijkheidsstreven van Myanmarese staten als Chin, Kachin, en Shan, en ook de positie van de Karen — inmiddels verdeeld in christelijke en boeddhistische — aan beide kanten van de Myanmarees-Thaise grens, lijkt geen enkel qwerty-toetsenbord in beweging te brengen. De internationale gemeenschap, althans de westerse, blijft gefixeerd op het probleem van de Rohingya/Bengali aan de ene en de andere kant van de Myanmarees-Bangladeshi grens.
Overigens, de zaak van de Rohingya kan niet los gezien worden van recente ontwikkelingen binnen de wereld van de islam.
verder

Tussen 1945 en 1962 heeft de VS 200 tests uitgevoerd met nucleair wapentuig, zo maakten onderandere The Verge bekend. De informatie is "declassified", en opnamen van de explosies zijn op Youtube te volgen. Naar de vraag of het vrijgekomen materiaal een invloed heeft gehad op het klimaat, lijkt nog geen onderzoek te zijn gestart.

De Taoist Mission Toh Wen Li zit in een van de oudste sites in Singapore, en is inmiddels op de lijst van 72 gebouwen-complexen gezet die uitverkoren zijn om nationaal monument te worden. Dat schrijft de Straits Times van 9 maart.
Afgezien van de oude tempels is de nu keurig opgeknapte winkelstraat niet meer herkenbaar, en we moeten er van uitgaan dat we er ook niet meer die dingen kunnen kopen die er vroeger gemaakt werden, van bamboewerk tot traditionele gerechten.
Op deze foto zien we de straat die in de 70-er jaren pitoresk genoemd werd, maar natuurlijk was een en ander in de loop van de tijd onbewoonbaar geworden. Op de tweede foto onder de doorklik ziet de beschouwer het Keng Teck Whay-gebouw waarin nu de taoÔstische gemeente zit (met een pagoda op het terreintje), vlak naast de TjŤn Hok KŤng-tempel (schrijf: Thian Hock Keng) — die met de witte daken — gewijd aan de chinese volksgodin Maa-dzu, en daarnaast staat dan weer de hindu Nagore Durgha Shrine.

Bernama publiceerde op 27 maart een artikel over de maleisische overheid en het concept van (arabisch woord) wasatiyyah dat ondermeer "gematigdheid" zou betekenen.
verder

De motorgang Bandidos heeft nu ook al een "chapter" in Thailand. De Chiang Rai Times van 23 maart deed melding van de zakenrelaties van een australische en een hollandse Bandido.
Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.