White Jade River      
juli 2017      


De aanleiding was een verkeersongeval met dodelijke afloop. Het slachtoffer was een moslim, de dader was een boeddhist.

Voor wat betreft boeddhisten is de grootste etnische groep in de Chittagong Hill Tracts die van de Chakma.
Ten tijde van de brandstichtingen viel nog een tweetal doden. De onderstaande krant The Daily Star had opgevangen dat de een de "Jubo League leader" was, en de ander de vice-voorzitter van de "Longadu (een dorp) upazila (een buurtschap) Bangladesh Chhatra League". Daarmee staan beide elkaar bestrijdende politieke groeperingen in het land tegenover elkaar, die van de Awami Liga en die van wijlen Moedjiboer Rahman, en de "adivasi" zitten er tussen.

Op 8 juni hielden Chakmas in Bodhgaya een protestoptocht. Eastern Today had er een bericht over. Ook in de hoofdstad van Bangladesh gingen Chakma-studenten en anderen de straat op.

De Daily Star, een krant uit Bangladesh, herhaalde de uitingen van dit deel van de parlementariėrs die de minderheden in hun portefeuille hebben. Deze "caucus" meende dat "een derde partij" verantwoordelijk is geweest voor de brandstichtingen. Ze hadden het over "een samenzwering". Wie dan de "samenzwering" was die verantwoordelijk was voor de branden en de dood van beide politieke kopstukken, stond er niet bij.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.