White Jade River      
mei 2017      


Ook in India is een religieus politiek gegaan. Yogi Adit-yanaath is de Eerste Minister van de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh geworden, als representant van de President's BJP partij. De yogi's keus voor het beroep van bestuurder-politicus heeft heel wat tongen in beweging gebracht.

In een open brief in Scroll.in schrijft Ruchir Joshi niet alleen over de ook in deze kolommen verschillende keren aan de orde gekomen kwestie van een eventueel nieuw (op) te bouwen Ram-tempel in Ayˇdhya (een hindu-tempel gewijd aan (half-)god Rama), maar ook over de termen Hindutva en Hundu´sm. De onvertaalde passage volgt hieronder:
"Hindutva is not Hinduism. Hinduism (the name given by the English) is a vast and ancient network of beliefs, philosophies and practices, as varied as a continent-sized dense tropical jungle.
Hindutva is, at best, a late 19th century or early 20th century concoction ....
"
Hier in Europa zien we de term "hindutva" zoals we "islamisme" zien: als een intolerante uitwas.

Voor het prinselijke bedrag van US$81,400 kunnen reizigers zich inschrijven voor een "The Royal India Tour," zo werd op 13 april bekend gemaakt. Zeventien dagen lang kunnen diegenen wier vakantiegeld ruimer is uitgevallen dan verwacht op stap gaan langs paleizen waar ze met de indiase adel mogen tafelen, en worden ze langs de bekendste toeristische attracties gevoerd, waaronder Sarnath met, voor boeddhisten, het hoogtepunt het Hertenpark waar Boeddha zijn eerste officiŰle rede hield. En wanneer de reizigers dan bij hun paleiselijke dortoir aankomen, dan worden ze daar begroet door priesters die hen zegenen, en is er tromgeroffel en trompetgeschal.
India, divers nieuws

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.