White Jade River      
november 2017      


De zaak die een paar srilankaanse boeren hadden aangekaart bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, waarbij Monsanto werd aangeklaagd, en veroordeeld, deed in de weken daarna niet mee in de discussie over het wel of niet toelaten van deze herbicide.
Het Europese Parlement, zo bleek tegen het eind van de derde week van oktober, heeft voor een voorstel gestemd om glyfosaat (roundup) met ingang van 2022 te verbieden. Hoewel het woord verbieden niet helemaal op zijn plaats leek; individuele landen lijken zelf de datum van invoering te kunnen kiezen. In een nieuwsuitzending van de RTBF van 25 oktober werd gemeld dat de hobbytuinier in Brussel en WalloniŽ het middel inmiddels niet meer mogen gebruiken, resp. deze herbicide is uit de schappen van de tuincentra gehaald. Vlaanderen moest er nog even over denken, zo werd gesteld.
De grootste, of meest bekeken franse tv-zender toonde een dag eerder een reportage bij een boer die inmiddels weer werkt zoals ze dat 40-50 jaar geleden gewend waren, zonder herbiciden: na de winter een keer ploegen, drie tot vier keer eggen, en daarna inzaaien. Een belgische boer stelde daarop dat hiervoor meer brandstof in de landbouwmachines gegoten moet worden, hetgeen op een andere manier weer schadelijk is. En inderdaad, bij het deel-verbod op diesel in vrachtwagens, zou ook gekeken moeten worden naar uitstootbeperkende maatregelen op des boers trekker en maaier.

Een beetje sjagrijnige buurman bleek zich lang geleden intuÔtief het boeddhistische adagium te hebben meester gemaakt dat zegt dat er voor een fenomeen meedere hoofd- en bij-zaken samen moeten komen wil het kunnen ontstaan en voorbestaan. Met ingehouden ergernis sprak hij na mijn klacht over onkruid in de tuin een: "als je het maar drie of vier keer net onder de grond afsnijdt, dan krijgt het geen licht meer en verdwijnt het". Wat hij proefondervindelijk had geleerd moest ik me, bekend met de theorie, maar niet met de praktijk, nog eigen maken.
Of met andere woorden: de distel en de klaproos hebben grond, licht, lucht, water en voedingsstof nodig om te kunnen groeien. Kap je een van die schakels door, dan is het gedaan met de ongewenste gewassen.
glyfosaat

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.