White Jade River      
april 2017      


Dit gaat niet over Nederland, of over de meerderheid van de mensen met een migratie-achtergrond in Nederland die moslim zijn, zijn geweest, of een stroming aanhangen waarmee probleemloos samen te leven valt.
Wel valt het verschijnen van deze pagina samen met een opnieuw in het licht komen van een ongehoord aantal jonge mannen die om verschillende redenen kiezen voor zelfdoding met medeneming van aan hen onbekende omstanders. Het fenomeen is zo verwarrend dat het waarschijnlijk lang zal duren voordat er een enigszins plausibele verklaring zal zijn gevonden voor die trend van in feite collectieve zelfdoding. En hoewel het naÔef wordt gevonden kan er in deze gevallen toch niet veel anders zijn dan diep mededogen: hoe zou hun leven er uit hebben gezien indien ze een andere opvoeding, een andere schoolbegeleiding, en vooral, minder ego hadden gehad.
Op zoek naar de inhoud van de religie van de Alawi (of Alawieten) stuiten we dezer dagen op een mededeling gedaan door de naamloze "Discovering Islam" die zegt dat het End Times Research Center heeft uitgevonden dat 2017 "heel waarschijnlijk" de "eerste fase van het einde der tijden" zal inluiden waarin "de Mahdi zal verschijnen". 't Is maar dat we het weten.
We kunnen er om lachen, maar het is nu bepaald het zogenaamde IS-kalifaat dat heftig in die komst van de Mahdi gelooft, en er zijn terreurbewind op baseert.

Tv-reportages Rohingya

DrieŽntwintig maart 1889 is de dag geweest waarop Hazrat Mirza Ghulam Ahmad, de stichter van de Ahmadiyya-beweging, die binnen die beweging bekend staat als "de beloofde messias", een belangrijke stap in zijn leven nam.
verder

De maleisische Consultatieve Raad voor alle levensbeschouwingen minus de islam heeft het betreurd dat de overheid een visum heeft verleend aan Dr Zakir Naik, een moslimprediker uit India.
verder

"Islamic organisations from the Middle East are pouring money into Cambodiaís Cham Muslim communities, spreading hardline teachings and threatening to drive a wedge between the Muslim minority and their Buddhist neighbours."
Dat was op 27 februari een van de alineas in een artikel door Jeremy Meek in Globe. Het artikel kan niet losgezien worden van dat over de Rakhine-staat in Myanmar.
In het buurland Thailand, zo schreef de Bangkok Post wordt de overheid er van beschuldigd in verhouding met andere levensbeschouwingen veel te veel overheidsgeld richting faciliteiten voor moslims te sluizen. In ieder geval is de van overheidswege maandelijkse bijdrage aan imams — 18,000 baht — vele malen hoger dan het zakgeld dat monniken krijgen. Een gewone dorpsmonnik krijgt 50 baht, en de voorzitter van de opperste monniksraad ontvangt 1,700 baht per maand. Zeker, de imam moet een gezin onderhouden. Kerkdienaren in Thailand moeten het zonder financiŽle overheidssteun doen. Mahāyāna-boeddhisten die vanuit een ander land in Thailand een vestiging stichten (zoals enkele uit MaleisiŽ) worden evenmin ondersteund; wel dienen ze een minstens 40% thaise arbeidersschare in te huren.
Rohingya en islam

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.