White Jade River      
maart 2017      


Blake Smith van Scroll.In, een indiase portal, begon een hadstikke leuk verhaal over christendom en India. Zijn verhaal begint met: "Christendom is lang deel geweest van India's religieuze diversiteit. Syrische christenen beweren dat Thomas, een van de 12 oorspronkelijke discipelen van Jezus, bijna 2000 jaar geleden de stichter is geweest van hun gemeenschap. Middeleeuwse christenen in Europa geloofden dat Barthelomeus, een andere discipel van Jezus, noord-India evangeliseerde, terwijl Thomas naar het zuiden trok. India beÔnvloedde ook het christendom in het westen. Rond het jaar duizend bereikten Europa berichten over twee indiase heiligen die, naar men zei, het werk van Thomas hadden voortgezet. Deze heiligen, bekend als Barlaam en Josaphat, werden al snel beroemd, en hun biografie werd doorheen Europa gelezen. In feite waren hun levensverhalen lichtjes gewijzigde vertalingen van Sanskriet-verhalen over het leven van SiddhŠrtha GŠutama. Boeddha werd niet een, maar twee christelijke heiligen."

Het verhaal gaat verder dan de Middeleeuwen: Met name Josaphat was tegen de tachtiger jaren van de vorige eeuw een niet-Indiase christen geworden die boeddhist werd. Glorie halleluja! riepen de boeddhisten; daartoe zijn we dan toch maar in staat.

Blake's verhaal gaat verder over Hieronymus (347-420 CE), de schrijver van de bij katholieken gebruikte latijnse bijbel. Hieronymus leefde in wat nu KroatiŽ heet, maar vooral studeerde en schreef hij vanuit Rome, waar hij tussendoor alles las wat over India bekend was, inclusief verhalen over Boeddha en sati, een verlichtingservaring.

Dat verklaart waarom een katholieke non ooit, in de 70-er/80-er jaren van de vorige eeuw, bij hoog en bij laag volhield dat God Boeddha Verlichting had geschonken. Ze had het zelf gelezen.

Dat de europese Middeleeuwen een tijd van achterlijkheid en achterstand was, daarin vergist Blake zich echter. Met name franse historici hebben vastgesteld dat de europese handwerkslieden weliswaar niet in staat waren tot het weven van kasi, de uiterst dunne katoen uit Benares, maar de kwaliteit van de brokaten (de gesmeedde edelmetalen, en de verluchtingen op perkamenten documenten) waren ongeŽvenaard, en naar de in de Middeleeuwen neergezette gebouwen kijken we nog steeds in verbaasde bewondering: dat ze dat konden, met die gereedschappen.
Josaphat en de Middeleeuwen

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.