White Jade River      
april 2017      


De afbeelding toont twee monniken die met een karavaan meereizen. Dat zouden best Góbarana en Mátanga geweest kunnen zijn, de twee die de eerste boeddhistische tekst China binnen brachten. Niettemin heeft de kunstenar dan wel vergeten het witte paard te tekenen, het dier dat het mauscript op zijn rug meedroeg. Op de achtergrond zien we een vorst die ten strijde, of naar een toernooi trekt, of op jacht gaat.
Aangenomen werd dat de Zijderoute gebruikt werd tussen zo'n beetje de jaren 100 en 1400, maar nieuwe studie, zegt het artikel, suggereert dat de handelsroute zo'n 2500 jaar eerder tot stand kwam. Een van de becommentarieerde illustraties is die van 2000 jaar oud toiletpapier, of liever, toiletstokjes — gatsie!
In het onderzoek naar de ouderdom van de route zijn zo'n vijftig jaar volgen van oude nomadenroutes gaan zitten, verklaren de schrijvers op gezag van archeoloog Michael Frachetti, maar dat was niet genoeg. Er zijn "algoritmes" uitgevonden die aan de hand van het verloop van waterwegen tot nieuwe inzichten hebben geleid. Het team heeft zich ook laten inspireren door Aurel Stein's op stap gaan langs de route die Xuanzang had afgelegd.
Dit is een Catalaanse atlas van het bij Catalanen bekende deel van de Zijderoute. Althans, we zien hoe ze dachten dat kamelen/dromedarissen er uitzagen. Op de prent zijn het meer paarden met lange nekken en ongebruikelijk brede voeten geworden. Maar de ruiters zijn wel Kyrgiezen, met van die punthoedjes op.
Het lijkt er op dat er veel meer gebruik is gemaakt van paden over hoogvlakten dan voorheen werd aangenomen. Daar liepen in het verleden rivieren (die nu grotendeels verdwenen zijn).

Het artikel eindigt met "De Zijderoute was in zekere zin precies de civilisatie die je verwacht dat nomaden die tot stand brengen. Gecentreerd rond het ideaal van reizen, gevormd door volksstammen, naties en rijken over heel Eurazië, ging het de Zijderoute voor de wind, dankzij beweging en verandering."Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.