White Jade River      
augustus 2017      


Het 22ste Asian Athletics Championship begon op 5 juli in het KŠlinga Stadium in de stad Boe-ba-nesj-wŠr (schrijf: Bhubaneswar) in de indiase deelstaat OdŪsha. Voorafgaand aan de officiŽle openingsspeech schalde een "Djee Dja-ga-nŠt" (schrijf: Jai Jagannath) door de ruimte: Hoera voor, of lang leve de Heer van het Universum. De indiase, c.q. hindu heer van het universum is niet de god van de monotheÔsmen. Wie of wat het wel is, daarover verschillen de meningen.

Niet voor het eerst werd een aanslag gepleegd op pelgrims op de Amarnath Yatra route in Kashmir. De Indian Express van 12 juli herhaalde de berichten uit het indiase deel van Kashmir dat overheden op zoek waren naar "2 Pakistanen" die tot "Lashkar" behoren, voluit de Lashkar-e-Toiba, en die het er om te doen was geweest deze hindu-pelgrimstocht opnieuw te verstoren. De eerste berichten waren dat "de terroristen gefrustreerd waren" over recente verliezen, "en dat ze er nu voor gekozen hadden om burgers en toeristen aan te vallen."

"China accepteert de McMahon-lijn niet waar Groot-BritanniŽ en Tibet overeenstemming over hadden", kopt de Times of India op 3 juli. De McMahon-lijn is de min of meer afgesproken grenslijn tussen het toen nog gekoloniseerde India en het China van voor de inval in Tibet. Het artikel geeft een beknopt en helder overzicht van de ontstaansgronden van het conflict. Uiteindelijk gaat het nog steeds over de economisch redelijk succesvolle Tawang-regio.
Neville Maxwell ging er een dag later op door. Hij schrijft dat "Indiaís geographical limits are set by millennial historical forces", en heeft daarbij weinig vleiende woorden over voor Jawaharlal Nehru. Het artikel wordt onderandere geÔllustreerd met een foto van de Dalai Lama die zich dezer dagen gewillig door India laat gebruiken in het dispuut over Tawang. Historisch gezien kan het inderdaad zijn dat Tawang ooit chinees grondgebied is geweest, hoewel vandaag niemand buiten het Rijk van het Midden wenst dat het weer bij dat land betrokken zal raken.
Wanneer Neville Maxwell het heeft over de "Lilliputian Himalayan state of Sikkim" en "Bhutan ... rather an Indian glove-puppet", dan zien we hierin de arrogantie van het laat-britse Rijk die voortduurt in een afbrokkelend Engeland. Een dergelijke manier van denken opdringen aan een lezerspubliek faciliteert overheidsdenken aan de ene en de andere kant van de provisorische grens tot totaal overbodig imperialistisch optreden waarbij de "lilliput-staat" en de "handpop" de dupe van het "spel" worden.
De kop van Maxwell's artikel wordt geÔllustreerd met een foto van het armzalig stukje grens waar beide partijen zo koppig over bekvechten.

Persbureau IANS had op 25 juli een artikel over de mahādalit, de armsten onder de armsten, in de indiase deelstaat Bihar. Onder leiding van de deelstaatsoverheid heeft de "Dashrath Manjhi Kaushal Vikas Yůjana" in het recente verleden een cursus engels in het leven geroepen, gegeven door de onderafdeling "British Lingua" die gevestigd is in de stad Patna. Daar hebben, schrijft het agentschap, inmiddels duizenden kinderen succesvol gebruik van gemaakt.
We mogen bij de term engels spreken door laagopgeleide indiŽrs (en overige aziaten waaronder chinezen) niet al te veel illusies koesteren. Er wordt doorgaans onderwezen door landslieden met op zijn best een zwaar lokaal accent, en op zijn slechts een dramatisch slechte uitspraak van iets ingewikkelder woorden. Zo opgeleide engelssprekenden zijn niet altijd te verstaan/begrijpen, en vaak is het zo dat ze met het engels opgegroeide onderwijzers niet aanvaarden — want die verstaan we niet.
Niettemin geeft het iets kunnen, of ergens een diploma voor hebben, een berg zelfvertrouwen, en dat is dan weer goed voor andere terreinen waarvoor je iets moet leren.
India. diverse berichten

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.