White Jade River      
juni 2017      


Het Foutez-vous la paix! is een parafrase op Foutez-moi la paix! : la me met rust. De titel zegt dus: laat uzelf met rust (en begin te leven).

Ook op zijn eigen webpagina herhaalt Midal al die statements die meditatievoorgangers hun leerlingen voorhouden, statements die we nergens in de boeddhistische canon tegenkomen, maar wel, deels, in de latere zen-literatuur van met name Japan. Het zijn geen beroerde aanbevelingen, maar het blijft belangrijk te onthouden dat ze behoren tot een proto-boeddhistische stroming die in Japan zelf klein is gebleven, maar in het westen tot grote hoogten is gestegen, vooral ook in die theravāda-kringen die aan de wieg hebben gestaan van de vandaag tot grote hoogten gestegen inzichtsmeditatie-Fragwürdigkeit.

Als tot filosoferen geneigde Fransman heeft Midal voor zijn levenswijze mede gebruik gemaakt van het werk van filosofen als Nietzsche, Wittgenstein, en Heidegger. Alle drie behorend tot het germaanse filosofische denken hebben ze zich uitgebreid over het Zijn gebogen. Persoonlijk begrijp ik niets van hun redeneringen, maar vooral een hanteren van het werk van de zeer problematische Heidegger zou enige argwaan moeten wekken, ook al is in Japan een hele filosofie-stroming ontstaan die het bestuderen van Heidegger als thema heeft. In 2014, zo lezen we in de bovenaangehaalde Paris Review, heeft een groep franse filosofen geprobeerd om de publicatie van Heidegger's Zwarte Aantekenboekjes tegen te houden. Laten we nu maar hopen dat Fabrice Midal niet tot dat gezelschap behoorde.
Foutez-vous la paix

Terug naar de literatuur-pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.