White Jade River      
december 2017      


Pyae Thet Phyo schreef dat de President van Myanmar met het initiatief was gekomen, en dat de regionale overheid van Rakhine/Arakan hiermee heeft ingestemd.
Mrauk-U ligt juist op de zuidoostelijke grens van het gebied waarin het "Rohingya-probleem" speelt, een gewapend conflicht tussen enerzijds het staande leger en anderzijds de Arakan Army en het ARSA, het laatste onder leiding van een Pakistani die zich al jaren inspant om hoofdman te worden van een Rohingya-land(je).
Mrauk-U is voorlopig alleen benaderbaar via een rivier, en we hebben eerdere videos gezien van nogal ruig uitziende voermannen aan de oever van die rivier die "hozzekŕ, hozzekŕ" (horse cart, horse cart) schreeuwen naar de toeristen die voet aan wal willen zetten. De site ligt een 11 kilometers van de Kaladan-rivier verwijderd.
Het lijkt toch dat eerst maar eens iets gedaan moet worden aan de veiligheid en de vrede in het gebied vooraleer er nietsvermoedende reizigers op af te sturen. Anderzijds zou de aanwezigheid van vreemdelingen een kalmerende werking kunnen hebben op al te heethoofdige types.

Tegelijkertijd werd ook bekendgemaakt dat de aanvraag voor Werelderfgoedstatus van Bagan niet in aanmerking zal worden genomen als de "hotels, resorts, shops and other buildings" op de site niet worden verwijderd. De aanvraag werd ingediend in september 2017.

Binnen het raamwerk van een bezoek van China's minister van buitenlandse zaken aan Bangladesh en Myanmar, in het weekend van 18-19 november 2017, werd voorafgaand daaraan, op 14 september, een maandlang trainingsprogramma gastronomie gestart, verzorgd door studenten aan een hotel- en restaurant-school in de chinese provincie Yünnan.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.