White Jade River      
juni 2017      


Het bericht werd naar buiten gebracht nadat oud-actrice Brigitte Bardot zich op 2 mei tegen een van de kandidaten had uitgesproken die had beloofd de jachtwetgeving na zijn aantreden als President te verruimen. De kandidaat heeft het overigens niet gehaald, maar de in ieder geval tot medio juni zittende regering lijkt geen aandacht te hebben voor het thema. Politique animaux heeft het thema jagen voor wat betreft de aandacht van de President een oranje licht gegeven, en voor het stierenvechten zelfs een rood. Slechts twee van de zeven kolommen op PA krijgen een groen licht, waarbij het groene licht voor "dierenrechten" natuurlijk in het niet valt tegen het oranje en rode licht op jacht en de corrica.
Een paar dagen na het bericht over Brigitte had de toen nog kandidaat-President een vrouwelijke stierenvechter op de lijst kandidaat-parlementsleden gezet (*) Of ze 't ook gaat worden moet nog blijken.

En overigens is dat hele verkiezingsspektakel meer dan de moeite waard geweest om naar te kijken. Alle blijspel-, of soms tragi-komische acteurs komen voorbij: Orgon (Bayrou), Léandre (Macron), la princesse (Mme Royal), de voorbijkomende koopman die niet bijkomt van verbazing en verontwaardiging (Mélenchon), en Tartuffe (hebben we 't niet over). Puik theater.

(*) Vrolijk gezang van het publiek, tijdens de pause, vanaf het schellinkje van de amsterdamse opera, op vrijdagavond na de sabath, vlak voor WO-II, toen iedereen nog dacht dat het wel mee zou gaan vallen: To ré jador! Pas op! D'r komt een stier an!; grijpt, grijpt, grijpt 'm bij z'n staart!

In hun "jagen is toch vanzelfsprekend" zijn Fransen niet verschillend van de culturen om het land heen. 's-Ochtends staat u nog lieve lammetjes te bewonderen en 's-avonds eet u lamsbout. De mens is in staat een schot op te trekken tussen verschillende medelevendheidsfuncties in het bewustzijn.

Na een verpletterende verkiezingsnederlaag in de Presidentsverkiezingen heeft de partij waar Brigitte zo boos op is, de partij die een eventuele voorgestelde wetswijziging rond de jacht, het stierenvechten en de foi gras niet zal steunen, de rangen weer gesloten en trekt op naar een meederheid in Parlement en Senaat.

De "sociale media" zijn in de vaudeville-modus geschoten voor wat betreft de nieuwe ministersploeg, zoals in een fout mini-videotje dat aanbevolen wordt met de kop: "Staatssecretaris .... wil de boerka gaan toestaan, en de katholieke missen verbieden."
Het geluidsfragment waarin de President aan het krijsen sloeg wordt eindeloos herhaald: ce que je veut!!!! (ik wil, ik wil ...).
Dergelijke vrolijkheden vinden we niet in de aanloop naar de landelijke verkiezingen in Engeland en Duitsland. Die zijn zó serieus.

De nieuw opgerichte franse dierenpartij, L214, heeft een lijst opgemaakt van politici en of ze al dan niet een dierenrechten-passage in de verschillende partijprogrammas hebben laten opnemen. Jean-Luc Mélenchon, die, zo sprak hij, met zijn beweging, "humanisme, ecology et social" incarneert, kwam als beste uit de bus. L214, die er van uitgaat dat Mélenchon's beweging in juni parlementszetels zal behalen, heeft hem daarom gevraagd hen een parlementszetel te gunnen. Dat meldde Libération van 12 mei. Op 24 mei stond de partij op 12%, op 26 mei op 15. Veel parlementszetels zal dit niet opleveren.

Met alle kritiek die er is op de nieuwe President heeft hij niettemin heel lucide dingen gezegd over het thema migratie, zaken waar mensen met een hart en hersens niet tegen zullen zijn.

Naar De groenen en het nieuwe Kabinet

Het nieuwe Kabinet, inclusief de Premier, bestaat vanaf dag 1 een à anderhalve maand. Na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen, medio juni, neemt de Premier zijn ontslag. Daarna is het aan de President om een nieuwe Premier te benoemen die op zijn beurt een nieuw Kabinet samenstelt. Het is goed mogelijk dat er geen verandering in de Kabinetssamenstelling komt, maar het kan zijn dat iemand er na een maand geschrokken vandoor gaat; "Brussel" schijnt het nationale budget zozeer op slot te hebben gegooid dat leden van de regering niet veel meer kunnen doen dan de eurotjes drie keer omdraaien voordat ze ze uitgeven.

Youtube werd op 1 april 2017 en de dagen erna als plotseling overspoeld met oude (2016) en nieuwe videos over de nu bijna achter de rug zijnde verkiezingen. Ze werden verzameld op kanalen als TVLibertés, Politique Française, de bewonderenswaardige Natasha Polony's NOP — kent Nederland een redelijk diepgaand filosofisch gesprek over partijleiders en hun programma?


En overigens zien we in Frankrijk, althans bij de beweging van de nieuwe President, hetzelfde als we recentelijk hebben gezien in Nederland: wie iets wil gaat maar meteen "in de politiek", en meer precies in de Tweede Kamer. Althans, dat is dan het plan.
Er zijn tijden geweest dat een politiek "angehauchte" eerst maar eens klein begon, in het dorp, om dan via bestuursposten en de Provincie op te klimmen naar de zeteltjes die vandaag bekleed zijn met blauw leer.
Dat gezegd zijnde, Nederland mag zich inmiddels rijk rekenen met een nieuw Tweede Kamerlid die er prat op gaat niet met computers overweg te kunnen terwijl het partijtje dat cybersecurity handen en voeten had kunnen geven op de stoep is blijven staan. Dit naar aanleiding van de wereldwijde hacks die in mei plaatsvonden, en die u inmiddels alweer bent vergeten.
Brigitte en de dierenrechten

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.