White Jade River      
april 2017      


Het centrum kwam er op voorspraak van emeritus-hoogleraar Catherine Despeux, "sinoloog, specialist in daoïsme en tai-chi-chuan." We zouden er van uit mogen gaan dat Mme Despeux veel zal gaan leren van de eerste generatie boeddhisten in Frankrijk.

Medio maart 2017 werd in Parijs herdacht hoe in 1966 voor het eerst zo'n 150 boeddhisten samenkwamen in wat "een klein appartement" in Saint Germain des Prés wordt genoemd. Het bleek een initiatief te zijn van vietnamese mahāyānisten, overigens van tijd tot tijd aangevuld met theravāda-monniken uit ofwel Vietnam, danwel uit Cambodja. In die tijd werd het hele gebied (Vietnam, Cambodja, Laos) nog Indo-China genoemd.

In aansluiting hierop kan gewezen worden op een van de boeken over een vietnamees (een prins of monnik, of prins en monnik) Les Propos de l’éveillé Tuê Trung, Un sage bouddhiste vietnamien au XIIIe siècle (1230-1291) van de hand van Philippe Langlet, uitgegeven bij Les Indes savantes. Tuê Trung, ook genoemd Tran Tung, formuleerde het zen zoals dat in Vietnam bekend is geworden.
De foto toont het Saigon van 1961. De door Jack Garofalo gemaakte foto is afkomstig van het blog van Alain Truong.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.