White Jade River      
maart 2017      


De afgelopen jaren heeft een deel van de hindugemeenschap in Maleisië, met name de Tamils, het Thaipusám (of Taipusám) festival opgeluisterd met praalwagens waarop het zonnewiel een van de kenmerken van het hindu zijn wordt meegevoerd. In de westerse wereld is het bekend komen te staan onder de naam "swastika".
Nu heeft een rechter in Penang besloten dat het symbool niet meer mag omdat het in Maleisië gebruikt wordt door gangs en andere schlemielen die het symbool ronddragen ter gelegenheid van begrafenissen en andere openbare optredens.
Het verbod op het gebruik van een van de oudste symbolen van het hinduďsme en boeddhisme komt in feite neer op een knieval naar neo-nazis.

Een dag later werd bekend dat het werk van schilder Erich Klahn, een nazi-artiest uit de hoogtijdagen van die stroming, door een regionale autoriteit in Hannover min of meer in de ban was gedaan. In wat genoemd wordt de Klosterkammer hingen doeken met duidelijke referenties naar het nazisme, en op een staat nogal erg in het zicht een swastika. Die 2014-beslissing van het Klosterkammer-bestuur werd in februari 2017 door een rechtbank teniet gedaan. De erfgenamen van Klahn zijn daarna prompt op het idee gekomen de schilderijen tentoon te gaan stellen in het "Mariensee convent", een van de 15 Klosterkammer-faciliteiten. Als dat doorgaat zal Mariensee in april een publiek mogen verwelkomen dat ze niet eerder over de vloer hadden, vooropgesteld dat de neonazis hun onder branie verborgen verlegenheid weten te overwinnen en over de drempel van een museum zullen stappen. Dat zou waarschijnlijk een primeur betekenen.
Zo eenvoudig liggen de zaken allemaal niet.
Nazisymbool

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.