White Jade River      
augustus 2017      


In MaleisiŽ hebben de moslims van indiase komaf gepleit voor een volledige erkenning als bhumi-puteras, "kinderen van het land". Dat meldde MSN. Ze wezen er op dat zij het zijn geweest die in eerste instantie de islam naar het land hebben gebracht. In 2015, zo geven de statistieken aan, hadden zo'n twee miljoen moslims van indiase afkomst staatsburgerschap. Het staatsburgerschap in dat land lijkt heel gecompliceerd. Als moslims van het land heeft men het met enige trots over de nazaten van Omani en andere bewoners van de Golfstaten die ooit op MaleisiŽ's kusten landden en niet meer weggingen. Wanneer het over de inwoners van indiase afkomst gaat wordt verwezen naar de Punjabi en de Tamils, maar kennelijk niet naar de met deze Punjabi en Tamils meegemigreerde indiase moslims — die zich aanvankelijk wellicht niet onderscheidden van de andere genoemde twee bevolkingsgroepen. Overigens is het Bahasa (de taal) van MaleisiŽ en IndonesiŽ sterk beÔnvloed door woorden en gezegden die vanuit India op deze kusten landden, geruime tijd vůůr de migratie vanuit de Golfstaten. Om een of andere reden beschouwt de Maleisische overheid alle, of de meeste "Indians", voor zover ze een "green card" hebben, wel als staatsburgers (net als "the Chinese"), maar niet met hetzelfde aanzien, of dezelfde rechten als de ooit-Golfstaten-moslims die in de meerderheid zijn.
Vreemd. Of wellicht ook niet. De laatste groep zal (een milde vorm van) het wahabisme aanhangen terwijl we er van uit mogen gaan dat de "indiase islam" die in MaleisiŽ aankwam oorspronkelijk soefi is geweest. Of het soefisme het onder de "indiase moslims" heeft uitgehouden werd eind juli iets duidelijker. Nee, 'uitgehouden' is niet de goede uitdrukking, maar 'teruggekomen' is wel van toepassing.

In Kuala Lumpur gaat volgend jaar een World Sufi Centre gebouwd worden. De bedoeling van de initiatiefnemers is om alle volgelingen van het soefisme — dat verschillende vertakkingen heeft — te verenigen, en om "afwijkende en radikale onderwijzingen tegen te gaan", zo meldde het bericht. Het centrum gaat ook de hoofdzetel worden van de International Journal of Sufism.

Een tempel voor de Bahai'i (of Bahai) zit er voorlopig niet in, zo lazen we op 28 juli. De gemeenschap heeft weliswaar een terrein aangekocht in de plaats RŠwang — mij meer bekend als een chinees-boeddhistisch dorp —, maar voorlopig is de dichtsbijzijnde "continentale tempel" in BatambŠng, nota bene, in Cambodja. Dit jaar vieren de Bahai'i dat de stichter, BahŠ-ullŠh, 200 jaar geleden geboren werd. In MaleisiŽ zijn er sinds 1957 Bahai'i-aanhangers.

Vanuit Hong Kong werd eind juli bericht dat er tussen de 10 en 20 geradikaliseerde moslims waren geÔdentificeerd. Het bleken vrouwen te zijn die hun extremistische opvattingen geleerd hadden tijdens koran-lessen, zo werd gemeld. Het is goed mogelijk dat we hier een verwisseling van begrippen hebben: fundamentalistisch is niet perse geradikaliseerd in de zin van actief maatschappij-vijandig. In Duitsland schijnt dit zich te manifesteren in fundamentalisten die hun mede-moslimburen voorlezen uit het grote haram-boek: mag niet hoor!
We hebben het er maar druk mee, met die islamitische wantewevers (een vlaams woord voor erg beweeglijke kinderen).

Dat er toch wat aan het verschuiven is, hier en daar, meldde een krant uit Mumbai op 29 juli. Een actrice met de naam Akshara Haasan, moslim van geboorte, zou boeddhist zijn geworden. Haar vader kreeg er lucht van en zette een berichtje op haar twitter-account: "Hi. Akshu. Have you changed your religion? Love you, even if you have. Love unlike religion is unconditional. Enjoy life. Love, Your Bapu." Een bapu is een pappie. Dat religie niet onconditioneel is, zal door velen worden tegengesproken, maar Akshu heeft een tolerante bapu.

Alles bij elkaar genomen kunnen we niettemin stellen dat een volk heel snel leren kan. In 2002 wist Nederland nog niet dat er grootheden waren als het sunni en het shia. Vandaag, 2017, houden ze er niet over op.
MaleisiŽ

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.