White Jade River      
november 2017      


Dat in het noordoosten van Maleisië de moslim-regering heeft bepaald dat er in de supermarkt bij de kassa een rij voor vrouwen en een voor mannen zou zijn (want mannen kunnen uiteraard hun handen niet thuishouden), en dat een bioscoop niet mag, dat wisten we al. Wat een artikel in The Malay Mail Online van 13 oktober er nog aan toevoegde is dat er in ieder geval in de staten Perlěs en Djohňr eventjes "muslim-only" wasserettes zijn geweest, is toch iets waarbij je even met je ogen knippert. Veel gekker kan het toch niet worden. En inderdaad zijn de "muslim only" bordjes weggehaald.

De sultan van de zuidelijke staat Djohňr, die nog onlangs een Hollander als schoonzoon kreeg, donderde dat zoiets in zíjn staat nooit voor zou komen. Een Taliban-staat? Nooit! Maar nu bleek, schrijft de krant, toch dat op het terrein van de nieuwe Fo-gwang-sjan-tempel, de Sjien Ma in de plaats Djohňr Bároe twee gebedsruimtes zijn ingericht door moslims: twee suraus. Een surau is vaak niet meer dan een betegeld plaatsje met een hek er omheen, en soms een dakje er boven. Er werd niet gevraagd of 't goed is; ze deden het gewoon. Meer angstig dan tolerant — Maleisische moslims kunnen nogal dreigend overkomen, soort gaur, voor wie de gaur kent — heeft het bestuur van deze mahāyāna-vestiging het dan maar laten begaan. Omstanders die niet direct bij de tempel betrokken zijn hebben echter geprotesteerd: vijf keer per dag Allah aanroepen, moeten ze beslist doen, maar dan wel op eigen terrein.

In dit verband is de blog van senior en gerespecteerd politicus Lim Kit Siang de moeite van het lezen waard. Zijn overwegingen beginnen met een oproep aan de UMNO, al jaar en dag de regeringscoalitie:
UMNO-leiders moeten eens ophouden ... met het zomaar beschuldigen van politieke tegenstrevers alsof ze "anti-Malay or anti-Islam" zouden zijn, schrijft hij; "in mijn 52 jaar politiek bedrijven" heb in dat andersom ook nooit gedaan."Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.