White Jade River      
juni 2017      


Als een samenkomen van een vestiging in Bagneux en die in Évry werd de pagode Khánh Anh op 13 mei officieel in gebruik gesteld. Daarmee is dit franse gebuwencomplex de grootste vietnamees-boeddhistische vestiging in Europa.
De Khánh Anh-vestiging beperkt zich niet tot de mahāyāna-leer van Vietnam, maar geeft uitdrukkelijk ook ruimte aan een japanse Sōtō zengemeenschap die daar zijn bijeenkomsten houdt.

Voor zover de informatie strekt heeft ook hier het plaatselijke of regionale bestuur beslist dat alle religieuze denominaties in één gebied geconcentreerd zullen zijn. In de buurt van de Khánh Anh zijn inmiddels gebouwen verrezen van andere levensbeschouwelijke stromingen.

Een van de webpaginas van de Khánh Anh heeft het over het moderne boeddhisme, of "protestants boeddhisme", zoals de aziaten ter plaatse dat zelf hebben vormgegeven. Door de op tempelrituelen gebaseerde praktijken te versoberen (en te verleggen naar maatschappelijk bezig zijn) is deze invulling van Boeddha's leer in de 19de eeuw, zegt de redacteur, een geweldig "stuk gereedschap" geworden tegen de "christelijke misies van de kolonisatoren". Omdat de Khánh Anh-vestiging al heel wat jaren geleden universitair geschoolden aan zich heeft weten te binden, is wat deze tempelgemeenschap aan publicaties verschaft ook zeer betrouwbaar, hoewel er hier en daar iets te hoog boven het landschap gevlogen wordt.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.