White Jade River      
maart 2017      


Pattaya Mail en Chiang Rai Times lieten op 18 februari 2017 weten dat de Schoyen collectie was overgedragen aan Thailand.
Wat er over is van de rond 1400, slecht geconserveerde, manuscripten werden na de (relatieve) val van de taliban gevonden in een grot in de buurt van Bamiyan. Een deel van de collectie werd begin 2008 overgdragen aan de overheid van Afghanistan.
Voor zover onderzoek heeft opgeleverd ontstonden de manuscripten tussen de 7de en 8ste/9de eeuw.
Begin 2017 werd het overblijvende deel van de collectie voor een korte periode tentoon gesteld in Vietnam, tijdens een internationale conferentie over boeddhisme.

Voor zover het bericht in Pattaya Mail gevolgd kan worden is dit in Vietnam getoonde restant nu overgedragen aan Thailand waar het op de 18de februari al te zien was in wat Saket in Bangkok. Daar vond de officiŽle en plechtige overdracht plaats waarbij een minister uit de Premier's Kabinet het een en ander officieel in ontvangst nam, in bijzijn van de noorse ambassadeur naar Thailand.

Zowel gezien het feit dat het hier om teksten uit het mahāyāna gaat, als vanwege de slechte staat van de manuscripten mogen we niet verwachten dat ze verder bron van onderzoek zullen worden, afgezien van de pogingen die in de afgelopen jaren zijn ondernomen om wat leesbaar is te digitaliseren en ontcijferen.
Scoyen-collectie

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.