White Jade River      
december 2017      


Eens per jaar wordt de Bjo-do-in in Kyōto mooi verlicht, ook om de vallende blaadjes goed te laten uitkomen.

Het Detroit Institute of Arts heeft een permanente hal geopend voor japanse kunst, inclusief een Kakoi of Sukiya (toch een leuk verhaal, dat over thee), "boeddhistische tempels" (?) en "domestic rooms" (bediendenkamers?).
Hoe dan ook, Detroit, dat zo geleden heeft onder de banken- en automobielcrisis, gelooft er weer in. Ze durven zelfs een museum aan.

Tōdai-dji in Nara heeft stilletjes zijn activiteiten uitgebreid. Japan Today had het over een soort rusthuis waar families met zieke familieleden een beetje op adem kunnen komen. Het boarding house, zoals de krant het noemt, werd opgericht in september 2010.

Op 27 oktober kwam de Asahi Shimbun met een bericht over de stichter van het Muromachi Shogunaat en de stichter ervan, Ashi-kaga Taka-udji die leefde tussen 1305 en 1358 — erg oud is hij niet geworden.
"De man", zegt de Asahi-verslaggever, bouwde boeddhistische tempels en "pagodas" (stoepas) in 66 provincies.
Tot voor kort werd er van uitgegaan dat het "portret van een samurai op een paard", dat in het nationaal museum van Kyōto wordt bewaard, het portret van Ashikaga was. Een recent opgedoken portret van een man met een grote neus — naar japanse begrippen — zou echter het enige en echte, zij het posthuum vervaardigde portret van Ashikaga zijn geweest. De op deze pagina afgebeelde prent zou 'm zijn, waarschijnlijk een kopie van een kopie van het genoemde posthume werk.
       De Asahi-verslaggever is niet ingegaan op het thema grote neuzen. Daar had hij gelijk in. Recentelijk kwam echter een foto bovendrijven van een Ainu, iemand uit het oorspronkelijke volk vanuit het noorden van Japan. Die had precies zo'n neus. En ook keizer Go-kōgon had een lange neus die een beetje wipte.
En verder is de Tōji-in, een rinzai-tempel in Kyōto (in de Tenryō-subdenominatie), de plek waar de stoffelijke resten van Ashikaga Takauji worden bewaard. Of althans, het is de sub-tempel (-in) die aan zijn overlijden is opgedragen.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.