White Jade River      
juni 2017      


Vorige maand was hier sprake van een pas benoemde vrouwelijke voorganger van een van de Reine Land-stromingen ([d]Jōdō) van Japan. Op 24 april werden deze berichten voorafgegaan door een artikel in de Japan Times waarin wordt gesteld dat de Hón-gan-[d]ji subdenominatie van het Jōdō Shinshóe inmiddels te kampen heeft met een ernstig tekort aan voorgangers en volgelingen. Een Jōdō-tempel in Toyoma was inmiddels afgebroken; het gebouw was al 30 jaar niet meer in gebruik.
Het Jōdō Shinshóe heeft zelfs een gidsje uitgegeven voor plaatselijke groepen: "Gids voor het opheffen van tempels". Doorheen heel Japan had de groep in 2016 niettemin 10.189 tempels, maar dat waren er 70 minder dan het jaar daarvoor, zo werd gesteld.

Het lijkt dat hier hetzelfde probleem van ontvolking en ouder worden van de achterblijvers speelt als in rurale gebieden van China. Een op 3 mei 2017 online gebrachte foto van pelgrims die Boeddhadag wilden vieren bij de Mogao-grotten in West-China, de plaats waar in het jaar 67 het eerste boeddhistische geschrift China werd binnengedragen, toonde alleen maar pensionados die het pad naar de grottempel bewandelden.
Ook vanuit Manitoba, Canada, bereiken de wereld alleen maar groepsfotos van oudere Jōdō Shinshóe-leden, zoals de foto toont. Dat neemt niet weg dat er in Fresno, USA, wel een groep is met jongeren. Mogelijk speelt hier ook hetzelfde als in politieke partijen: wanneer een oude knar een partij opricht, trekt hij ouderen; jongeren gaan liever ergens anders heen, of regelen de zaken anders.

Dat gezegd zijnde heeft de Nishi Honganji in Kyoto op 21 mei de "Káramon gate" weer voor het publiek opengesteld. Dat was de eerste keer na 34 jaar. Begin juni gaat de poort weer dicht. Dan begint een renovatie-periode.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.