White Jade River      
juni 2017      


Er wordt zelden gesproken over de moslims van Tibet. In een lang artikel in de SCMP maakte Raksha Kumar daar op 20 mei een eind aan. Raksha had het over de kleine gemeenschap van Uigur en de grotere gemeenschap — ca. 350 families — van tibetaanse moslims die nu in het indiase deel van Kashmir wonen.

Uigur zijn er in Srinagar als sinds 1949, schrijft Raksha, Tibetanen zijn er sinds 1959. De tibetaanse moslims, gaat Raksha verder, "hebben dezelfde eetgewoonten, taal, en etniciteit als de 150.000 andere Tibetanen in Delhi, Dharamsala, Kúshal-nagár en Darjeeling in India (en voelen zich met hen verwant). Iedereen in de kolonie (in Kashmir) spreekt Tibetaans."
De 30 Uigur-families lijken meer geďsoleerd te zijn van de rest van de Uigur in Xinjiang, China. Getuige een van de fotos op de SCMP-pagina wordt Uigur-kinderen ook niet geleerd geen stenen te gooien naar de indiase para-militaire troepen (djawán) in Kashmir. De Uigur schijnen voor onafhankelijkheid van Kashmir te zijn, de Tibetanen blijkbaar niet. Dat de vluchtelingen-Uigur-meisjes niet wordt bijgebracht dat de jawán er zijn opdat ze niet terug hoeven naar China — China heeft een oogje op het indiase deel van Kashmir, Pakistan ook — zou ook nog ondankbaarheid van de kant van de ouders genoemd kunnen worden.
Uigur en tibetaanse moslims

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.