White Jade River      
april 2017      


Toen een verslaggeefster van de lokale krant in Frederick de plaatselijke tempel bezocht heerste er een soort van hittegolf. Vandaar het sjaaltje over haar hoofd.
De verdere informatie was dat deze vietnamese tempel een zestal relieken van Boeddha zou bezitten. In 2003 werd de faciliteit in een grote schuur ondergebracht. In 2014 was er een grote feestelijke bijeenkomst in het nieuwe gebouw. Wat eerst de Jade Buddha-tempel heette, heet sinds de ontvangst van 6 relieken Chua Xa Loi: Tempel van de relieken.

De faciliteit herbergt zowel het mahāyāna, als het theravāda, als een deel van het tibetaanse boeddhisme. De australisch-geboren abdis is een bhiksuni gewijd in het vietnamese mahāyāna. Dat zij het tot die functie heeft geschopt, en al deze verschillende ballen in de lucht weet te houden bewijst dat we hier met een groot talent te maken hebben, en met iemand die voldoende goed karma had behaald om op een dergelijke plaats terecht te kunnen komen waar geen concessies hoeven te worden gedaan.

De tempel lijkt een belangrijke aanhang in Frankrijk en/of Quebec te hebben. Op een van de franstalige paginas wordt gewaarschuwd tegen in AustraliŽ en elders in omloop zijnde fake jade amuletten. Sinds de tempel een boeddhabeeld van jade op het terrein heeft staan, en kennelijk uit de restanten jade halssierraden heeft laten maken met een afbeelding van boeddha, werden deze uitgedeeld of verkocht aan de bezoekers van wat toen nog de Jade Boeddha-tempel heette. Het grote beeld is beroemd geworden vanwege de wereldtoernee die het heeft gemaakt langs een groot aantal tempels die het enige tijd op hun terrein mochten hebben. Het blok donkergroene jade werd in Canada gedolven.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.