White Jade River      
mei 2017      


"Een grote culturele vergissingen die games al eerder hebben gemaakt", schrijft Allegra Frank van Polygon.com op 27 april. “Temple Hideout” werd een dag nadat deze game was uitgebracht alweer offline gehaald. Het speelt in een gefantaseerde thaise boeddhistische tempel, maar het begin van de achtergrondmuziek was "een islamitisch gebed" in "duidelijk [verstaanbaar] arabisch". De uitgever Capcom bleek de soundtrack van het 20 jaar eerder verschenen "Ocarina of Time" te hebben gebruikt, toen een Nintendo-productie. Uit die versie werd al snel het geluidsfragment weggesneden, maar kennelijk zweefde het toch nog hier of daar door de ether. Ook een andere productie, Little Big Planet, moest worden bijgewerkt voordat het Europa bereikte. Ook hier werden bij wijze van achtergrondmuziek passages uit de koran gereciteerd of gezongen.

Als het gaat om een "seculiere" game, dan zullen boeddhisten daar geen gedachte aan wijden, maar zodra een spelletje in een tempel speelt — waar waarschijnlijk dan ook nog gevechtshandelingen plaatsvinden — dan wordt het op beide themas een ander verhaal.
Dat van die gevechtshandelingen hebben game-ontwikkelaars waarschijnlijk bedacht na het zien van shaolin-voorstellingen: boeddhisten doen aan vechtsporten.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.