White Jade River      
juni 2017      


Naar aanleiding van een videobericht van Natacha Polony over de Bilderberg-groep — alleen al vanwege zijn geheimzinnigheid gewantrouwd — kwamen we het bericht tegen over een van de deelnemers, Daisaku Ikeda, voorzitter van Soka Gakkai International. Althans, de nu hoogbejaarde heeft in het verleden, op uitnodiging, Bilderbergconferenties bezocht. In wat de SGI propageert komt het woord "wereldorde" niet voor, maar we moeten er van uitgaan dat het volgen van die weg, in de gedachtengang van de Bilderbergers, ook alleen is weggelegd voor leiders van welke gemeenschap of beweging dan ook, niet voor het voetvolk.

Of de SGI inderdaad 12.000.000 aanhangers/leden heeft, is hier niet eens zozeer de vraag. Dat Ikeda zich schaart achter de Bilberger's "Nieuwe Wereldorde" is het onthouden waard. De NW wordt beschreven als een streven naar een "vanachter gesloten deuren regeren" van 'de wereld', althans van een zo groot mogelijk aantal landen, en dat door zelfbenoemde leiders die voortkomen uit de zakenwereld, personen die zich vanwege hun succes in zakendoen in staat achten de wereldbevolking te leiden naar een grotere individualiteit en onderlinge competitiviteit waarbij de winnaars van deze competities de tweede toplaag van de bestuurspyramide zullen gaan vormen.

De wikipediapagina over de Bilderberg-conferenties begint uiteraard met de eerste vergadering die in 1954 in Nederland werd gehouden. Er werden toen Kamer-vragen gesteld over de deelname van de toenmalige koningin Beatrix aan dit evenement, dit in de wetenschap dat haar vader, prins Bernhard een fervente Bilderberger was, en haar grootmoeder, koningin Wilhelmina, gegrepen was door een religieuze beweging die een soortgelijk ideaal had als de Bilderbergers: een nieuwe wereldorde, maar dan gestoeld op christelijke filosofieŽn.

Zo'n Bilderberg-filosofie lijkt vooral aantrekkelijk voor de oostaziatische bevolking die met grote ernst spreekt over "meritocracy", in hun ogen het alle ruimte geven aan hen die zich naar voren hebben weten te vechten, of die buitengewoon begaafd lijken te zijn. De term "deserving", de moeite waard, komt regelmatig aan de oppervlakte wanneer het gaat om het uitdelen van bijvoorbeeld stipendia aan studenten. Het meritocratie-ideaal wordt niet weinig versterkt door de filosofie van Kongzi (Confucius) die een 'blijf binnen het sociale stratum waarin je geboren bent' propageert. Binnen de gemeenschap van buiten het vasteland wonende Chinezen lijkt er verandering in te komen, maar 't gaat langzaam. De Bilderbergse meritocratie wringt uiteraard met het ideaal van besturen voor en door het volk waarbij het individu de mogelijkheid geboden wordt "op te klimmen op de sociale ladder". Bilderbergers en meritocratie-denkers zullen het proces van "opklimmen" met argusogen willen volgen, en mogelijk ingrijpen wanneer dit de voor hen ideale orde dreigt te verstoren.
Ikeda en Bilderberg

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds oktober 2004.

Stichting onder nummer 20138036.