White Jade River      
oktober 2017      


Religieuze instellingen zullen in China nog nauwer gevolgd gaan worden door lagere overheden, en boetes voor activiteiten die niet door de overheden zijn goedgekeurd zullen nog hoger worden. Dat was hetgeen de SCMP op 9 september te melden had. De overheidsbezorgdheid schijnt op het vasteland van China vooral uit te gaan naar protestantse "thuis-kerken". De foto dateert van maart 2016 en werd door de BBC online gebracht.
Het zou kunnen dat de chinese overheid (al te?) levende herinneringen heeft aan de verschillende "lotus-societies" uit het verleden die op niets anders uit waren dan het centrale gezag aan te tasten. Maar ook de overige levensbeschouwingen ontkomen niet aan verscherpte aandacht — vorige maand kwamen nog twee types voorbij die het boeddhisme als geheel geen goede naam bezorgen.
       Het artikel gebruikt de term "sinocise" in verband met niet-indigene, nieuwere religieuze stromingen zonder daarbij te vermelden of die term uit de mond kwam van professor Yang Fengguang van de Purdue University in de amerikaanse staat Indiana. In dat geval is er sprake van "China bashing", hoewel de overheidsaandacht beslist verstikkend kan zijn.
Opmerkelijk was Imam An Jianlong's uitspraak. Hij verwelkomde meer overheidstoezicht omdat er dan tenminste iets gedaan wordt tegen, of met, de messy grass-root religious activities (de rommelige volksreligieuze activiteiten). Kennelijk heeft ook de islam daar mee te maken, tenzij de imam hier de nieuwere stromingen als de Bahai'i en andere bedoelt, en daar niets van moet hebben.
       Nadat de voorgestelde wetgeving was aangenomen verklaarde een regeringsverantwoordelijke voor religieuze zaken dat China "verhoogd gevaar loopt" ge´nfiltreerd te worden door (niet min of meer indigene) religies en extremisme.
Het kan niet anders dan dat hij daarmee de evangelicals en de radikale islam bedoelt, hoewel beide stromingen vrij diepe wortels hebben in delen van China.

Nadat de Jade Buddha tempel in Shanghai 30 meter was verplaatst, een nogal mega-project, werd de zaak uiteraard opnieuw plechtig ingewijd met een grote bijeenkomst buiten het gebouw, want binnenin zou niet genoeg plaats zijn geweest voor alle belangstellenden. Voor de verplaatsingsklus hadden sympathisanten bakstenen gefinancierd voor restauratiewerkzaamheden. Een aantal teveel "merit bricks" ligt nu opgeslagen onder de Mahāvihāra-hal.

De oude en vermaarde Foguang-tempel in de Shanxi provincie, zo schrijft Zhang Jizhou voor Sixth Tone, verkeert in een beroerde staat, het dak (de daken) lekt (lekken). Het chinese internet stond er even bol van, ook al hebben de meeste verontwaardigden, schrijft Jizhou, het complex nooit bezocht; het ligt erg afgelegen in de Wutai-bergen. Het complex dat werd gebouwd tijdens de befaamde Tang-dynastie heeft in zijn architectuur model gestaan voor het Foguang-shan op Taiwan, een van de grote mahāyāna-tempelgemeenschappen.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.