White Jade River      
december 2017      


Berichten over gestolen boeddhabeelden (koperdieven) zijn er iedere week wel. We gaan daar hier niet altijd op in. Het gevalletje in Chengdu dat medio november in de aandacht kwam, viel echter extra op. Met z'n negenen was een geprofessionaliseerde bende aan de gang gegaan met als buit in totaal zo'n 27 beelden uit de tijd van de Song-dynastie (960-1279). Hier het hoofd d'r af, daar het hele beeld van een halve ton losgewrikt. De tempelgemeenschap in Moxizhen waar de grootste buit werd behaald heeft de komende tijd wat te doen met laten restaureren, en met veiligheidsmaatregelen treffen om herhaling te voorkomen.

Ook in China en Taiwan mogen omstanders wel eens een beetje beter voor hun monniken zorgen. Tijdens een e-zoektocht viel het protret van de eerw. Wei Yin op, gewaardeerd, en bedreven in kungfu. Bij zijn intrede kreeg hij een overpij uitgereikt, en sindsdien is niemand op het idee gekomen om de monnik, die in de loop van de jaren een paar kilo zwaarder is geworden, een nieuwe op maat gemaakte te schenken. En dus bevestigt hij de haak van zijn pij niet in de ring — je knelt je arm af —, maar moet hij zich tevreden stellen met een touwtje om het een aan het ander te verbinden. Daarmee hangt de pij ook open en schots en scheef, en daar kun je als drager onder de omstandigheden niets aan doen.

Nadat Thailand maatregelen had afgekondigd waarmee commerciŽle activiteiten binnen tempelruimtes voortaan zijn verboden (amuletten-handel e.d.) heeft ook China de puntjes op de i willen zetten. China Daily liet weten dat als eerste het bouwen van boeddhistische en daoÔstische tempels als commerciŽle ondernemingen niet meer mag (er is niet alleen in sommige boeddhistische tempels in China sprake van verkoop van veel te dure malas, maar ook lijkt er een trend te zijn waarin tempels in feite luxe-retaurants worden waar de bezoekers morele verdienste kunnen behalen door speciaal voor hen ingekochte vissen in een vijver los te laten. De daoÔstische tempels lijken voornamelijk te drijven op per contante betaling af te rekenen wonderen waar de bezoeker wat aan heeft).
Drijvende kracht achter deze beperkende maatregelen is meester Xuecheng, hoofd van de Buddhist Association of China die we op pagina 11 en pagina 23 ook tegenkomen.

De foto van de in 1488, tijdens de Ming-dynastie, in Macau gebouwde A-Ma-tempel is zeker het bewaren waard, voor later.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.