White Jade River      
juni 2017      


De aanhangers van het Won, een nieuwe syncretische religieuze stroming hebben eind 2016, begin 2017 al protest aangetekend tegen het opstellen van militaire installaties pal naast de gedenkplaats voor de stichter van deze stroming.
Hoewel er in Zuid-Korea voorstanders zijn van de installatie van het amerikaanse THAAD "afweergeschut" — nu de bevolking aanbevolen als bescherming tegen het agressieve Noord-Korea — blijven de Won falikant tegen de aanwezigheid ervan. Een voorganger van deze beweging werd op 2/3 mei door een verslaggever van Associated Press geciteerd met "we gaan geen VS voertuigen voor militaire en bouwkundige bezigheden toelaten op de twee wegen" (die het Won als 'eigen weg' lijkt te hebben verworven, en die ook toegang geven tot een golfterrein.)
Guy Taylor schreef voor de Washington Times van 7 mei een artikel over het plaatsen van dit afweersysteem. Hij, en in "uitgesteld relais" de chinese staatskrant en een van de zuidkoreaanse kranten, spraken van "boeddhistische monniken" die gedurende 59 dagen langs de toegangsweg naar het voorgestelde terrein een estafette-meditatie hadden gehouden.
Hoewel er een krantenfoto online werd gezet waarop een grijs-gekleede monnik een groep burgers in staande meditatie voorgaat — foto, rechtsvooraan; of dit een Jogye-monnik is, is niet eens waarschijnlijk — waren de "boeddhistische monniken" toch in overgrote meerderheid leden van de hierboven besproken Won-religie, burgers in kleding die ze tijdens diensten en openbare gelegenheid dragen.

Zoals dat ook in Taiwan gebeurt, of althans in het recente verleden gebeurde, hebben Presidentskandidaten in Korea bezoeken afgelegd aan boeddhistische tempels, en dan ter gelegenheid van belangrijke gebeurtenissen waar zo groot mogelijke menigten aan potentiŰle kiezers aanwezig zijn. Zo brachten Moon Jae-in, Hong Joon-pyo, Ahn Cheol-soo, en Sim Sang-jung op 3 mei een bezoek aan de hoofdtempel van de DzjˇgjŔ Orde in Seoul (schrijf: Jogye; uitspraak). Op die dag werd de geboorte van Boeddha herdacht. De vijf hielden geen toespraken, maar beperkten zich tot het neerleggen van bloemen, dit op verzoek van de tempelleiding.
Moon Jae-in, die op 9/10 mei de verkiezingen won blijkt een lange geschiedenis te hebben het de Jogye Orde. In 2012 bezocht hij de hoofdtempel en ontving daar een geschenkje uit handen van het administratief hoofd, de eerw. dJa-s¨ng. Wat er in de doos zat, meldde de Hankyoreh niet, maar we mogen er van uitgaan dat het lotuszaden-thee was.

De Unesco heeft inmiddels een aantal lijsten: de werelderfgoedlijst, de immateriŰle erfgoedlijst, en inmiddels ook de Geo-parkenlijst. De Chosun tekende op 4 mei op dat het bergachtige gebied Sj˛ng-s˛ng (schrijf: Cheongsong) op de laatstgenoemde lijst zal komen te staan. Het gebied bestrijkt meer dan 800 km2, en er is ook een meer.
In het gebied staat een kleine boeddhistische tempel (foto). Een aantal jaren geleden mochten de tempels hun kiosken waar toegangskaartjes verkocht werden niet meer bij de ingang van nationale parken plaatsen. Daar zal de Cheongsong-tempel ook bij gezeten hebben. Of het toegangskaartjes-regime met de opneming in die Unesco-lijst zal wijzigen, mag niet verwacht worden. Of de aanwezigheid van de tempel een item wordt, valt af te wachten.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.