White Jade River      
april 2017      






In de loop van de tijd zijn 81 boeddhistische artefacten uit de Moeri-jáng-sá (schrijf Muryangsa) verdwenen, schrijft de Donga op 14 maart. De stukken dateerden uit de regeerperiode van het laatste koningshuis over Korea, de Djósňn-tijd (schrijf: Jeoson). Onder die stukken bevond zich het op de krantensite getoonde bronzen Amitābha-beeld. De stukken zijn weer terug, plus zeven schilderingen waarop "de hemelkoning" staat afgebeeld, en een schildering van "de engel des doods", twee volks-confucianistisch concepten.
De in 1916 gemaakte foto toont een van de pagodas op het terrein van genoemde tempel.

Voorafgaand aan het oordeel dat het Koreaanse Constitutionele Hof op 10 maart zou vellen met betrekking tot het gerechtelijk onderzoek naar President Park Geun-hye die op dat moment al de facto was afgezet vanwege financiële zaakjes, riepen de grootste religieuze groeperingen op 9 maart de bevolking op het besluit van het Hof te respecteren. De boeddhistische Jogye Orde was een van de vokalen in deze oproep. De Orde riep op 6 december de President al op af te treden, en de administratief leider van deze Orde liet zich enige tijd geleden fotograferen in het gezelschap van een heer die zich zeer waarschijnlijk kandidaat zal stellen als opvolger van Ms Park. Opmerkenswaard is dat de voormalige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, zijn dienstverband met deze internationale organisatie iets eerder had verbroken. Berichten waren dat hij was gevraagd Ms Park op te volgen. Uiteindelijk heeft hij besloten die post niet te aanvaarden, en gaat liever aan de slag als universitair docent.
Yonhap had een nader bericht over de 9 maart-verklaring, en meldde dat de Jogye Orde had opgeroepen tot een "Renaissance of peace".

Op 10 maart zette het Constitutionele Hof Ms Park officieel af. Het land heeft twee maanden om nieuwe Presidentsverkiezingen te organiseren. Ook in deze zaak kwam het modewoord "populisme" bovendrijven. Bloomberg News gebruikte het om, in hun ogen, aan te tonen dat het "een golf van populisme" was geweest die Ms Park haar positie had gekost.
Bericht in de Korea Herald en in de Korea Times toonden Park-aanhangers in tranen, maar ook anti-Park-demonstranten die hun blijdschap niet op konden. Het kwam toch nog tot ongeregeldheden in Seoul. Medestanders van Ms Park, en dan moeten we denken aan leden van een fractie van de Saenuri, een Presbyter-geďnspireerde partij, leken over te gaan tot vernielingen en gevechten met de politie. Drie personen overleden helaas.



Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.