White Jade River      
november 2017      


23 oktober 2017: Ter gelegenheid van het definitieve afscheid van de overleden koning van Thailand hebben inwoners van Bangkok een spectaculaire bloementunnel gemaakt.
verder

In het verleden kwamen we vooral in Bangkok monniken tegen die op de hoek van de straat aan astrologie deden, aan waarzeggerij, of aan het beschrijven van talismannetje met yantra, gestileerde spreuken. Voor zover toen viel na te gaan waren dit monniken die nog niet, of niet meer tot een tempelgemeenschap behoorden, om wat voor reden dan ook.
De monniksleiding te lande heeft met ingang van oktober 2017 een verbod uitgesproken op de verkoop van "geheiligde" voorwerpen, waaronder boeddhabeeldjes, "gezegende" kralenkettinkjes, maar ook takrd, stukjes papier, talisman, met bovenvermelde yantra, of tekstjes rond de afbeelding van een overleden, en naar de mening van velen, verlichte monnik.
Daarmee is dan een begin gemaakt met het opschonen en uitbannen van bij- of volksgeloof uit de ubost (of bt), de centrale tempelhal.
Misschien neemt Myanmar ook wel zo'n maatregel. In de Shwedagon goot Boris Johnson op 1 oktober 2017 een kommetje water over een "wel erg groot guinees biggetje", zoals de lummel het noemde. In die hal in het binnenste van de Shwedagon hebben individuen (waarschijnlijk chinese handelaren) een gouden beeld van de rat neergezet, voor hen een van de dieren uit de chinese astrologische dierenriem, en symbool voor goed geld verdienen. Dergelijke praktijken komen veel voor, vooral wanneer de neerzetters er een prestatie tegenover zetten: als u het laat staan, dan betalen wij de reparatie van ...
De monialen zijn snel geneigd het goed te vinden; ze willen geen boze gezichten of gedoe, en overwegen dat de tempel binnenstappen voor het aanbieden van een weetikwatje aan de overledene, of een gebedje richten tot de rat de mensen in ieder geval de tempel binnenkrijgt, en er dus de mogelijkheid is dat ze ook nog wat gezonde kost meekrijgen. Persoonlijke ervaring leert dat dit laatste niet het geval is.
Er is een hele handel ontstaan in takrud en de kokertjes waarin ze zitten. Toen het nog mocht gebruikten amulettenhandelaren de nagels en tanden van de tijger om de dingsigheidjes om de hals te hangen. Stond ook stoer.

Het is net als met de schildpadden; wanneer burgers eenmaal doorhebben dat op een tempelterrein achtergelaten dieren worden beschermd, en naar vermogen worden verzorgd, kan er een situatie ontstaan waarin een tempelgemeenschap iedere ochtend wel een nieuw dier aantreft, en vervolgens omkomt in de zorg er voor. Dat lijkt in Thailand het geval te zijn met de honden op wat Ph Mn, zo schrijft de Bangkok Post van 5 oktober. Voor de nu aanwezige 120 honden, 38 koeien, en 4 paarden moet per maand 50,000 baht uitgetrokken worden, en dat wordt moeilijk.

De Nation publiceerde op 4 oktober een artikel over de streek Nakhn Si Thamma-rt. Daar wordt hard gewerkt aan een upgraden van het imago van de streek, en vooral van het aantrekkelijk maken voor toerisme. Het artikel werd gellustreerd met een foto van een van de vele grot-tempels (waarvan enkele tijdens WO-II schuilplaats zijn geworden voor geallieerde piloten van wie het toestel was neergehaald). Wat Kw Koen Panm (schrijf: Wat Khao Khun Phanom) is zo'n grot geweest, niet voor piloten, maar als retraite-oord voor koning Taksin de Grote, zegt het artikel, die daar tot aan zijn dood is gebleven.
Taksin is helaas geen voorbeeld geworden dat navolging verdient, maar zo'n grot, zij het kleiner, is leefbaar, mits ze niet volhangt met vleermuizen waarvan de uitwerpselen bepaald slecht voor de gezondheid zijn.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.