White Jade River      
november 2017      


Boris Johnson bezocht op 1 oktober de Shwedagon-pagoda in Yangon (Rangoon). Dorgaans wordt dergelijke personality-nieuws hier niet vermeld ware het niet dat Channel-4 de episode lijkt te hebben meegenomen in een documentaire over deze voormalige burgemeester van Londen. Het is niet zeker of zijn optreden in de sikh-tempel ook in die uitzending figureert, want dat is enkel een geluidsfragment.

Dat Myanmar meer is dan een boze "monk W" en muitende soldaten "on a rampage" in Arakan/Rakhine, probeerde Pāttara-wadii Saeng-manii duidelijk te maken in een mooi geīllustreerd artikel over Mandalay. Nog afgezien dat nergens anders dan in Mandalay en in sommige tempels in China en Tibet gedacht wordt dat het beeld van Boeddha, ooit buitgemaakt in de Arakan-regio, leeft, valt er veel met instemming te lezen, vooropgesteld dat de lezer het niet erg vindt dat het onderwijs in de tempelscholen beter is dan elders.
Ongeveer tezelfder tijd viel een nieuw gebruik onder het dievengilde waar te nemen. Burgers pleisteren het bedoelde beeld vol met bladgoud; we willen niet zien hoe het er uit ziet, je gaat over je nek. Maar goed, een individu zag hier wel mogelijkheden en begon het bladgoud er af te schrapen. Kun je dan weer verkopen aan bladgoud-producenten.

Het volgende heeft niets te maken met de besluiten die de VS en Israël genomen hebben, namelijk om de Unesco te verlaten — hoewel de schrik je om het hart slaat bij de beelden van de Unesco-vergadering in Parijs. De club heeft niet minder dan 2109 personeelsleden; we willen dan wel weten wat de output van die 2019 is.
       Alweer enige jaren geleden was de Unesco ontstemd over de manier waarop het door hen op de Werelderfgoedlijst gezette Bodhgaya-complex in India werd beheerd. Er werd niet goed aan een aantal criteria voldaan en de Unesco overwoog het complex van de lijst te halen. "Vooral doen!" was de geërgerde reactie van boeddhisten elders op de wereld. Het complex bleef op de lijst omdat India dat graag wil.

       Thu Thu Aung van de Irrawaddy van 28 september 2017 beschreef hoe burgers in de buurt van het nationale park op de berg Hkakabo in de Kachin-staat de straat op waren gegaan in protest tegen Unesco's wens de grenzen van dit park, dat op de Werelderfgoedlijst staat, op te rekken. De protesterende Kachin, zo stelden ze, hadden al twee keer een protestbrief naar de centrale regering gezonden, maar kregen geen antwoord.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.