White Jade River      
juli 2017      


Onder normale omstandigheden mogen kleine commercanten op tempelterreinen hun groenten, maaltijdjes of prullaria verkopen; op zo'n terrein komen in principe meer mensen dan bij een stalletje langs de weg. Dat is een dienst die de monnikengemeenschappen de burgers graag bewijzen: dat het hen goed gaat, is de dagelijkse recitatie.

De Irrawaddy van 14 juni had het dat de landelijke monniksoverheid (MaHaNa) in ieder geval in de omgeving van de oostelijke stad Mandalay (spreek: mèndeléé) politiepersoneel naar de tempelterreinen gestuurd wil zien om aan illegale economische praktijken een eind te maken. Daarbij moet dan gedacht worden aan drugshandelaren, gokkers, en illegale handel in spullen (autos) waar niet eerlijk aan gekomen is. (Ze hebben zich kennelijk brutaalweg breed gemaakt op zo'n terrein, en treed als monnik maar eens op tegen zo'n type die best wil laten zien welk type wapen hij op zak heeft.) De handelaren moeten tegen eind juli van de tempelterreinen verdwenen zijn anders zwaait er wat, meldt Zarni Mann.
De kleine gewone handelaar zoals bovengenoemd kan daarvan ook de dupe worden; ze mogen nog wel meehelpen in de tempelkeuken (en daar misschien een kleine vergoeding voor krijgen), maar het is de vraag of de boerin zich 's-ochtends bij de toegangspoort nog achter haar stapel fruit kan neerlaten.

Tijdens de aardbeving van vorig jaar augustus raakten 397 gebouwen op het terrein van Bagan zwaar beschadigd, em 224 hadden lichte schade. De beschadigingen aan de 224 zijn tijdens het vorige fiscale jaar gerepareerd. Voor het komende fiscale jaar staat de reparatie van een 50-tal zwaarder beschadigde stoepas op het programma. Dat meldde de MM Times van 16 juni. Als bijkomstigheid: grappig is dat ook Myanmar maar is afgestapt van het gebruik van het woord stoepa (stūpa) en overgegaan is op het "pagoda" van China, Vietnam en Cambodja. Wanneer we iets maar vaak en lang genoeg herhalen, dan raakt het vanzelf ingeburgerd, ook al is de naam "pagoda" per traditie verbonden aan een meer-etages hoog bouwwerk, en is een stoepa het klokvormige bouwwerk dat we in zuid-Azië tegenkomen.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.