White Jade River      
september 2017      


De Sitagú International Buddhist Academy van de eerw. Sitagu sayadaw Dr. ashin Nya-nissara organiseerde een Dialogue for Peace, Harmony, and Security in Myanmar's hoofdstad Yangón.
verder

Ook met de doorklik naar bovenstaand artikel in gedachten kunnen we wat schrikken van de stellige woorden van bovengenoemde Sitagu sayadaw wanneer hij het heeft over de Rohingya. De tekst op de foto laat niets te raden over. Hij is werkelijk onverschrokken, en heel erg overtuigd van zijn zaak.

Begin augustus werden er weer ongeregeldheden gemeld uit de Rakhine/Arakan staat in Myanmar. Op 11 augustus werd bekend gemaakt dat de nationale overheid "honderden soldaten" naar de streek had gestuurd om veiligheid in het noordwestelijke deel van de staat te garanderen.
verder

DVB, dat geen boeddhisten in zijn redactielokalen heeft, als het redactielokalen heeft, kan niet weten dat het theravāda-boeddhisme het gebruik van mantra afwijst, en dat de "mantra" die "een boeddhistische groep" op zijn Facebook-pagina had staan ook geen mantra was/is, maar een van de vele korte zinnen/wensen zoals die tot het reguliere recitatie-proces behoren.
       "Buddha Sásana Siram (of ciram) Titahtu" stond er. Het is gebruikelijk dat ceremoniële bijeenkomsten worden afgesloten met een drie keer reciteren van dit gezegde.
Buddha Sásana = de leer van de Boeddha, en tegelijk de tijd en de plaatsen waarin deze leer bekend is. Siram = respectvol groeten. Titahtu = moge het voortduren. De hele zin moet dan vertaald worden met het overal gebruikelijke "Moge de respectabele leer van de Boeddha nog lange tijd voortduren", in welke taal dan ook, in het birmees, in het pali, in het singhalees of thais, of cambodjaans, of laotiaans.
       Dat de minister van religieuze en culturele zaken het weergeven van deze zin heeft verboden is bespottelijk. Dommer is niet mogelijk, en het geeft te denken over de wijsheid van andere besluiten die hij heeft genomen of op stapel heeft staan. Hij zal na het bekend worden van zijn verbod en veroordeling dan ook wel door deskundigen op de vingers zijn getikt.
       En wat DVB verder laat weten over fundamentalisme, of extremisme, of "nationalisme", of wat er ook over deze themas rondzingt, laten we aan DVB en de lezer over.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.