White Jade River      
februari 2017      


In een artikel in de Sangai Express, een krant in Assam, wordt gespeculeerd over de naam Hajo. De schrijver komt er niet uit, en geeft dat eerlijk toe. Een van de verhalen rond de plaats Hajo is dat hier Guru Rinpoche (Padma-sambháva rechter kolom) overleed, de persoon die aan de wieg heeft gestaan van het vajra-yána.
De foto is die van de archeologische site Sóerie-ja Pagaar. (Surya = zon)

"Het beleven van religie moet in overeenstemming met socialisme zijn", zei de een (chinese partijfuctionaris). "Hou van het land, hou van de partij, hou van religie", zei een ander. "Bouw een perfecte politieke omgeving", zei een derde. Dat vinden we in een reisverslag in de Los Angeles Times van 9 januari. Op reis door Tibet werden amerikaanse journalisten rondgeleid door chinese ambtenaren die hen niet veel, of geen vrijheid gaven om zelf op stap te gaan, en hen vooral brachten naar de Dazha gompa in de Aba-prefectuur.

Het Drukpa-kagyu in Frankrijk en Nepal

Bhutan. Tentoonstelling beeld eerste koning

The Gomde Trust Scotland heeft toestemming gekregen om een (uitbreiding van zijn) meditatiecetrum te bouwen in een stuk bosgebied te "Hardmuir of Boath, Nairn", in Schotland. Dat meldde de Herald op 14/15 januari.
De faciliteit lijkt een nevenvestiging te zijn van de in Nepal gevestigde vajra-yāna-stroming van het Taklung kagyu.
In de loop van de komende 10 jaar, zo stelt het artikel, zijn er 26 (kleine) huizen gepland waarin retraitanten zullen kunnen verblijven.

In een bericht in de NZZ van 15 januari lazen we dat de dag ervoor twee groepen pro-Tibet-demonstranten aanwezig waren toen het chinese staatshoofd in Zürich landde. Hij zou aan de Davos-conferentie deelnemen. De ene uit het zicht gehouden demonstratie telde ongeveer 400 deelnemers, en tijdens de andere demonstratie, die zich 's-middags in Bern manifesteerde, werden zo'n 30 arrestaties verricht, schrijft de krant.

De Stichting Rigdzin in Hoogwoud, Noord-Holland, heeft een nieuwe serie cursussen aangekondigd, met als eerste de bestudering van teksten die geschreven werden door Patrul Rinpoche en Gampopa (1079–1153). Patrul Rinpoche's "Words of My Perfect Teacher" lijkt een tekst te zijn die ca 100 jaar geleden werd geschreven.

Ergens in Rusland, ergens in 2016, werd een gompa in een van de Himalaya-stromingen onteigend, althans de bewoner en zijn staflid werden er uit gezet. De op de top van een heuvel gelegen gebouw, met leuk uitzicht over een meer, zou, zo stelde de onteigenaar, op de plek staan van een mijn waar het een of ander gedolven zou gaan worden.
Stuff liet medio januari weten dat de truc door een andere onteigenaar opnieuw is uitgehaald, deze keer in Boerjatië. Ook daar zou een gompa op een mijn staan, bovenop de berg Kachkanar, ook met een leuk uitzicht.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.