White Jade River      
juni 2017      


In een artikel over de Universiteit van CaliforniŽ in San Diego, waar men de Dalai Lama had uitgenodigd voor een toespraak aan het begin van het nieuwe studiejaar, liet een medewerker van de New York Times niet alleen weten dat met name de chinese studenten aan deze universiteit hadden geprotesteerd tegen zijn komst, maar ook dat er op dit moment 329.000 chinese studenten in Amerika zijn, verspreid over een aantal universiteiten. Dat is vijf keer meer dan tien jaar geleden, merkte Stephanie Saul op 5 mei op.
Bij de opening van het studiejaar aan de Massachusetts Universiteit te Amherst dacht Kalsang Nangpa de tibetaanse vlag rond te kunnen dragen. De unviersiteitsleiding vond van niet. De kwestie ging over de vraag of Tibet een zelfstandige natie is die internationaal erkend is.

Op 3 mei begon de restauratie van muurschilderingen in de Labrang gompa in de Gansu-provincie. Dit maakte de chinese staatspers bekend. Mochten alle 48 hallen aangepakt gaan worden, dan kan het even duren voor het werk is afgerond.

Zoals veel Himalaya- en Chinese boeddhistische tempels heeft het tempelcomplex(je) te Plouray in Frankrijk een hal met langs de muur nissen waarin beeldjes gezet kunnen worden. Soms zijn dat eindeloze rijen boeddhabeeldjes die gesponsord werden door vaste bezoekers, maar in het geval van Plouray is er een hal gemaakt met 300 nissen voor 300 verschillende beeldjes van lamas uit het verleden. Dat wil zeggen, het zijn lamas uit niet alleen de Dukpa kagyu-lijn die in Plouray zijn vertegenwoordiging heeft, maar ook bekenden uit andere (kagyu-)stromingen.
Eind mei kwamen de laatste zestig in Bhutan bestelde beeldjes aan. "Plouray" liet weten dat nog niet het hele bedrag voor deze onderneming was volgestort. Deelnemers aan een retraite ter gelegenheid van de installatie van de beeldjes werden gevraagd om nog eens tussen de naden van de portemonee te snuffelen.

Nadat de Dalai Lama begin mei had gezegd dat hij "op korte termijn" duidelijkheid zou geven over zijn opvolging kon China natuurlijk niet achterblijven: hij kan niet zomaar het ritueel en het proces veranderen. Met ritueel en proces bedoelt China het lootjes trekken uit een speciaal daarvoor gemaakte pot, een chinees ritueel, geen Himalaya-gebruik.
Hoogst waarschijnlijk is ook de tibetaanse gemeenschap buiten het land inmiddels zover geŽvolueerd dat ze zich niet meer zomaar door een naam laten verleiden, maar ook even kijken of er kwaliteit achter zit. En als er geen kwaliteit achter zit heeft China pech gehad.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.