White Jade River      
augustus 2017      


Tussen 12 en 19 augustus was het hoofd van de Drukpa sub-denominatie van het kagyu-boeddhisten in Plouray, Frankrijk. De leiding van de Drukpa-gompa aldaar drong er begin juli bij de bezoekers op aan dat ze van te voren het liedje zouden instuderen waarmee de hoge gast verwelkomd zou worden. Doorgaans wordt de bezoeker in dat soort tekstjes een lang en gezond leven toegewenst.

In Tibet stortte begin juli tijdens hevige en aanhoudende regens een woonblok in een ravijn. De filmbeelden tonen hoe spectaculair het er uit zag. De BBC noemde de regio waar het geval plaatsvond braaf de Guangxi Zhuang Autonomous Region, met weglaten van de naam Tibet. Voluit heet het, in de bewoordingen van het minder politiek correcte Yahoo!, "Jomda county, Qamdo Prefecture in south-west China's Tibet Autonomous Region".

Op 3 juli 2017, de dag die in Bhutan is gereserveerd voor de officiŽle herdenking van Guru Rinpoche (rechter kolom), werd ook een nieuwe abt benoemd over de RintsjŤn-tsee laakhang (schrijf: Rinchentse Lhakhang) in de plaats Chhukha. BBS liet weten dat de vorige abt vanaf die tijd "zielzorger" is geworden onder de werknemers van de Druk Green Power Corporation.

Mahayana-boeddhisme in Amerika. De Gyalwang Drukpa en Al Sharpton

Op 14 juli begon een jaarlijks terugkerende meditatieretraite van het Diamantweg-boeddhisme. Ongeveer 3000 namen er in Immenstadt in de Allgšu in Duitsland aan deel.

De groep die zich in BelgiŽ rond de (tweede) Kalu rinpoche heeft gevormd, heeft geruime tijd geleden een stuk land verworven waarop ze een ling of gompa (tempelcomplex) of tenminste toch een centrum willen bouwen. Het toen nog weiland met kniehoog gras werd plechtig ingewijd door de overgevlogen Kalu rinpoche die op dat moment te gast was in het schotse Samye Ling. Voorlopig staat het belgische initiatief nog niet op de officiŽle adreslijst van de Palden Shangpa, terwijl het inmiddels verkochte centrum in Zuidwest Nederland er nog wel op staat.

De Dalai Lama is op 17 - 19 augustus in Botswana en zal daar een praatje houden. China protesteerde, zo werd op 18 juli bekend.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.