White Jade River      
oktober 2017      


Pokeren ligt op het randje van gokken, en de boeddhist die het serieus met de zaak meent zal zich aan de regel houden die zegt dat (gissen en) gokken beter achterwege gelaten kan worden. Bij gissen zit je er naast voordat je het weet, en bij gokken toon je een ongeloof in de werking van karma: handelen en resultaat van handelen. Niettemin is de boeddhist, sanskritist en tibetoloog Scott Wellenbach een verwoed pokeraar, schrijft CBC.ca. Scott reisde zelfs naar Barcelona om daar mee te doen aan een pokerwedstrijd. Hij won, en stond zijn winst van $92,000 af aan de plaatselijke tibetaanse tempel, resp. aan welzijnsprojecten onder de Tibetanen in Tibet en omstreken. Da's inderdaad het minste wat je onder dergelijke omstandigheden kan doen.

Een recent artikel over het gelugpa in het zwitserse Rikon werd geïllustreerd met een foto van deze twee westers-tibetaanse nonnen onder de toehoorders. Het zijn "have hair-nonnen", en op zich, gezien het feit dat ze nooit verder zullen komen dan een soort novicen-wijding, is dat geen doodwond; het zal hen in ieder geval helpen om op goede voet te blijven met familie en oude vrienden.

De Dalai Lama is tot eind september in Europa geweest, althans in Groot-Britannië en in Duitsland, zo liet VOA weten. Maar op 13 september werd bekend dat het Tibet-Haus in Frankfurt zonder zijn aanwezigheid was geopend. Het vliegtuig had panne.

Begin september overleed Kyabje Zhichen Bairo Rinpoché (rechts op de foto), de vader van de Gyalwang Droekpa (links op de foto) die op het moment dat zijn vader overleed juist in Plouray, Frankrijk was. De overledene werd verzorgd in een ziekenhuis in Parijs, het afscheidnemen door zijn zoon werd daardoor vergemakkelijkt.

Samye Dharma, een kagyu subdenominatie, gaat tussen 9 november en 1 december met zoveel mensen als zich aanmelden op reis langs plaatsen in Nepal die verbonden zijn met de herinnering aan Padma-sambháva (rechter kolom). De tocht herdenkt tegelijkertijd hoe volgens de tibetaanse jaartelling, toen, ooit, ook in het jaar van de vogel (de haan), de Boudhnath-stoepa gereed kwam en werd ingewijd.
Een andere moniaal uit diezelfde Taklung-kagyu sub-denominatie bezocht in september Bretagne. Taklung Matrul rinpoche was in Lannion, in het Samáya Tara.

Terwijl vrouwen uit de christelijke deelgemeenschap van het Karen-volk in oost-Myanmar op 21 september een optocht hielden, en baden voor vrede — dit alles op de internationale dag voor de vrede —, begon twee dagen later in de Grote Pagoda in het bos van Vincennes bij Parijs een tweedaags "Festival pour la Paix". Het evenement was georganiseerd door het Datsjàng Vadjra-daara Ling uit Normandië.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.