White Jade River      
december 2017      


Le bouddhisme japonais

Verschillende internetboekhandels bieden op dit moment Ryauon Fujishima's "Le bouddhisme japonais" aan dat in 1889 voor het eerst, en blijkbaar alleen in het frans werd uitgegeven bij uitgeverij Maisonneuve in Parijs. Fujishima werkte vanuit de Jōdō Hňng-wan-djie in Japan. Zijn begrip van zaken is derhalve gekleurd door de Reine Land-interpretatie van het boeddhisme. Niettemin zouden we liever een anthologie boeddhisme moeten willen lezen van een landsman dan van een wijsneuzerige westerling.
Er zijn herdrukken van het boek gekomen, zelfs in 2010 en, gezien een van de aanbiedingen, in 2017. Dat is opmerkelijk omdat het hele boek inmiddels online staat, als zodanig verzorgd door Princeton dat sinds eind oktober 2017 een extra inspanning doet zijn publicaties onder de aandacht te brengen. De online-versie heeft echter wel te lijden gehad van misspellingen als gevolg van een niet kunnen weergeven van diacritische tekens, hetgeen zeker in de weergave van namen een probleempje kan opleveren — wat "TiinJdhist Serts" betekent ... wie het weet mag het zeggen.

Burma Storybook

Een door nederlanders geďnitieerd boek over Myanmar, "Burma Storybook", werd op 23 november gepresenteerd. De MMTimes berichtte er over.

Coromandel

Aaah! zo begon dat dus met de tamil-taal en -cultuur. Charles Allen doet het uit de doeken in zijn boek "Coromandel: A Personal History of South India." Toen al die goden uit de Himalayas het huwelijk van (hindugod) Shiva vierden [dat wil zeggen, ze waren het er mee eens dat Shiva het ene na het andere koeienhoedstertje "nam"], begon de aarde wel erg naar het noorden te hellen. "De wijsgeer Agŕtja reisde naar het zuiden om het evenwicht te herstellen. Hij bracht water mee voor het land, en de tamil-taal voor de mensen."
Het verhaal over naar het noorden hellen van de wereld gaat over cultureel evenwicht, en afgeleid daarvan, over machtsevenwicht. Langs die kant van de wereld wordt dat begrepen zodra het gelezen wordt.
De schrijver van een artikel in het britse The Economist waarschuwt wel: "De heer Allen neigt ertoe (om net als anderen) de krenten uit de pap van de geschiedenis te kiezen, en had wellicht wat meer kunnen schrijven over het Viedjája-nágara-rijk (schrijf: Vijayanagara) dat een groot deel van het zuiden voor meer dan 200 jaar onder zich verenigde".
Recente publicaties


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.