White Jade River      
juni 2017      


Zijderoute

Op een van de Facebook-paginas zijn twee berichten achtergelaten over boeddhisme en de Zijderoute. Het bovenste bericht gaat over een heel tijdelijke tentoonstelling in Londen, en het bericht daaronder gaat over een initiatief aan de universiteit van Berkeley.
De afbeelding hier toont vier "Indo-iraniŽrs", waarschijnlijk kooplieden die van land tot land trokken. Het werk bevindt zich in het Dahlem-museum in Berlijn.

Okcheonsa rolschildering

Van de in 1808 gemaakte rolschildering met daarop een triade met de historische Boeddha Sakyamuni (uitspraak) in het midden, kunnen we niet zeggen dat dit het summum van koreaanse schilderkunst is geweest. Niettemin is deze "scroll" die voor gebruik buiten de tempelhal bedoeld was, voldoende de moeite waard om tentoongesteld te worden.
De Joongang maakte er dan ook melding van dat het doek tot 22 oktober te zien is in het Nationale Museum. Daarna gaat het terug naar de Ok-dzjÚn-sa (schrijf: Okcheonsa), een tempel die werd gebouwd in "het 16de jaar van koning Moenmoe's regering, d.w.z. in 676.
Okcheon, zo lezen we, betekent "jade bron".

De tempel is bekend geworden omdat daar de monnik Oei-sŠng (pagina v; schrijf: Uisang) heeft geleefd. Iets over de geschiedenis en het werk van deze monnik leest u ook op deze nederlandstalige pagina.

Kawase Hasui in Parijs

Vanaf 21 juni is in het Musťe Guimet in Parijs een tentoonstelling te zien van prenten gemaakt door Hokusai. Het zijn stukken uit de bestaande collectie.
Daarnaast, zo laat het museum weten, zijn er recentelijk aangeschafte prenten te zien van Kawase Hasoe-i (schrijf: Hasui) (1883-1957). De afbeelding die hier getoond wordt is die van de Heirin-[d]ji-tempel in Tokyo. De prent is misschien, of waarschijnlijk, niet te zien in Parijs.

Er is hier al eerder gewezen op twee prenten die door Hasui gemaakt zijn van een sneeuwtafereel voor de Zo-djo-dji (schrijf: Zojoji) in Kyōtō. De eerste prent is Hasui's weergave van mensen die op de tram staan te wachten, uit 1953. Die werd voorafgegaan door een andere prent, van de zelfde hand, uit 1925, waarop het figuurtje nog in traditionele dracht is gekleed en er geen sprake is van tramlijnen.
Een zekere modernisering van het Japan van na de oorlog is razendsnel, en, naar het schijnt, voor de buitenwereld bijna onzichtbaar gegaan.

Schuifdeuren gerestaureerd

Tot 11 juni kan het publiek in Kōya, Japan, in de Kongōbu[d]ji genieten van de inmiddels gereedgekomen restauratie van een 12-tal schuifdeurpanelen in een van de tempelhallen. De Asahi had er een kort bericht over. De "fusuma", schrijft Yoshimi Suzuki, hebben de titel "Kochi" (Himalaya fazant; dat blauw, daar was schilder Yves Klein naar op zoek, Crayola Crayon zegt dezer dagen dat zij het sinds kort nog blauwer kunnen). De panelen werden oorspronkelijk geschilderd door Koyo Ishizaki die leefde van 1884 tot 1947.
De Kongōbu[d]ji is, in tegenstelling tot wat de maker van de about and abroad site laat weten, nog steeds in gebruik als een shingon-tempel.
Dit bericht geeft de gelegenheid om nog een ander werk, nu van Kanō Tanyū, te tonen, een set schuifdeuren met een heerlijk tafereel van een bloeiende fruitboom en kippetjes er onder, ook te zien in de Kongōbuji, maar dan in een andere hal.
Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.