White Jade River      
maart 2017      


Wederopbouw koreaanse tempel

Gjong-djˇe (schrijf Gyeongju of Kyongju) gaat de Hwang-njong-sa (schrijf: Hwangnyongsa) opnieuw opbouwen. Dat maakte Arirang op de laatste dag van 2016 bekend.
verder

Archeologische vondsten Tibet

Archaeology verschafte een doorklik naar een artikel in de chinese krant waar werd gesproken over de "Tubo-periode" in Tibet, tussen de jaren 755 en 815. Het gaat dan over een site waar "petroglyphen", rotstekeningen, zijn gevonden, en "mani-stenen", stenen waarop een mantra staat geschilderd. De vondst zou zowel indiase als chinese invloeden tonen.

De Āshura uit de Kofuku-ji

Wat binnen het shingon van Japan een Āshura is (Skr.: Āsura) vinden we op de encyclopedische e-pagina van Onmark Productions. Dat lemma wordt dan ook ge´llustreerd met het beeld van een driehoofdige en zesarmige Āshura uit de Kofuku-dji. Het zijn geen besten, die Āshuras, maar het late, esoterische boeddhisme heeft ze blijkbaar noodzakelijk gevonden als ofwel beschermers, danwel als voorbeeld van het niet zo beste in ons zelf. In Japan wordt, althans door het shingon, de Āshura eerder gezien als een symbool van zonneschijn en (dus) als behulpzaam bij de groei van gewassen. Dat is braaf. Omdat de Kofuku-ji Āshura er, in tegenstelling tot andere voorbeelden, helemaal niet angstaanjagend uitziet, moeten we wellicht die interpretatie van landbouwgod maar hanteren bij dit beeld dat, schrijft de japanse pers op 22 februari, door een CT-scan is gehaald om te zien of de ooit gerepareerde zes armen er wel weer aangezet zijn zoals ze er oorspronkelijk aan zaten.
Het beeld werd in het jaar 734 gemaakt, en tussen de jaren 1902 en 1905 gerepareerd. Het heeft zeven jaar geduurd voordat de beelden van de CT-scan helemaal bestudeerd waren. Dat onderzoek werd uitgevoerd door stafleden van het Kyushu National Museum. Ze zijn tot de slotsom gekomen dat de voorste armen, die nu een beetje scheef de andjali houding vertonen, mogelijk verder van elkaar stonden om een of ander voorwerp vast te houden. De ellebogen staan ook hoger dan oorspronkelijk.Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.