White Jade River      
februari 2017      


Wandschilderingen in Qamdo

Sputnik News had een artikel over de ontdekking van ca 1000 jaar oude wandschilderingen in Tibet. De krant illustreerde het artikel dus met een foto van een zuid-aziatische monnik en twee novicen (de jonkies hebben de leeftijd nog niet waarop het mag.)
De ontdekking werd gedaan in de prefectuur Qamdo. Ze zouden stammen uit een koninkrijkje van Tubo dat het land en de daarop levende bevolking in bezit had tussen de jaren 618 en 842. De schilderingen zouden dateren uit de laatste helft van de 8ste, eerste helft 9de eeuw. De preciese plaats waar ze werden aangetroffen meldt het verhaal niet.

Relieken uit de Noordelijke Dynastie

De Chinese Academy of Social Sciences heeft op 10 januari een archeologisch forum gehouden. Daar werd volgens Shanxi Today onderandere gesproken over recentelijk ontdekte relieken uit het "Boeddha-paviljoen" in de Kai-hw-tempel in Tai-jwn. Het paviljoen werd gebouwd tijden de Noordelijke Dynastie die regeerde tussen 386 en 581.

Boeddha in reservoir

CNN, resp. CCTV toonde medio januari de restanten van wat een tempel moet zijn geweest. Een en ander kwam tevoorschijn nadat het water van een reservoir was gezakt. Het reservoir bevindt zich in de Jiangxi Province, schreef I4U Future Technology News. Ooit was daar een stad die Sjaw-shi (schrijf: Xiaoshi) heette. Er werd verondersteld dat het beeld ca. 600 jaar oud zou zijn, maar daar mogen we aan twijfelen. Links van het beeld zien we in de rotswand uitgebeitelde zuilen, althans de aanzet ertoe.

Koreaans beeld in Japan

KBS World Radio Mobile toonde de foto van een 50 centimeter hoog beeld dat naar de mening van japanse oudheidkundigen zo'n 1500 jaar geleden zou zijn gemaakt door koreaanse vaklieden. Het beeldje werd aangetroffen in een kleine tempel in Kyoto. Er wordt van gezegd dat het gemaakt is van 90% koper en 10% tin.
Het beeldje heeft inderdaad alle karakteristieken die bekende Maitreya-beelden hebben: een been losjes over het andere en hand die de kin ondersteunt. Ook de slanke vorm is kenmerkend voor een afbeelding van Maitreya. De hoofdtooi, en overigens ook de juwelen die over het beeld gedrapeerd zijn, geven aan dat dit een beeldje van Avalokiteshvara is.

Beelden terug naar India

De National Gallery of Australia in Canberra heeft een drietal beelden teruggegeven aan India waar ze tentoongesteld gaan worden in het National Museum in New Delhi. Dat maakte India Blooms bekend op 16 januari.
verder
Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.