White Jade River      
december 2017      


De theravāda-monnik Prŕgja-nand (schrijf: Pragyanand) die ooit op 14 april 1956 Ambedkar de vijf levensregels gaf die een burger tot serieus boeddhist maakt, is ernstig ziek, zo meldde Mid-day op 27 november. Die dag meldden de artsen dat de in Sri Lanka geboren monnik, die in 1942 naar India kwam, niet meer zou genezen, en dat ze zijn laatste uren of dagen zoveel mogelijk wilden verlichten. De op dat moment 91 jaar oude Pragyanand bhikkhu kwam vorig jaar in het nieuws als een die in absolute armoede leefde. Hij was ook zover in leeftijd gevorderd dat hij het ontvangen van mensen, en spreken inmiddels had opgegeven.
Pragyanand bhikkhu, die in Lucknow woonde, heeft een kaap gerond; hij hoefde zich eind november nergens meer toe verplicht te voelen, zelfs niet tot voortleven. De foto is de meest recente; ze werd genomen in 2016.

Myanmar. Mandalay-bijeenkomst en terugkeer Bengali

Sri Lanka. Herdenking Maduluwawe Sobhitha Thera, en Sanghamitta-dag

Theravāda in Amerika. Cambodjanen in Long Beach

Go Kunming heeft een lezens- en bekijkenswaardig artikel over de Dai in de Yünnan-provincie van China, mét plaatjes van de "Yunyan Pagoda" en de "Jiele Pagoda", en de "Dadenghan vihāra".
Omdat het boeddhisme van de Dai theravāda(achtig) is, staat dit stukje niet op de algemene China-pagina, maar in de rubriek "theravāda".

Bij het lezen van het onderstaande bericht kwam een verhaal van Anton Tsjechov (1860-1904) bovendrijven. Het schijnt echt gebeurd te zijn, en Tjechov schreef het op, hoe een russische landsman de bouten uit de pas aangelegde spoorlijn stal om ze als lood te gebruiken bij het vissen. Dat is strafbaar, zei de rechter. Ja maar, zei de landsman met enige hopeloosheid en hulpeloosheid, ik heb ze nodig.
Baboki Kayawe liet op 2 november weten dat medio juli 2017 dieven de Gabarone North-temple, een theravāda-vestiging, in Botswana waren binnengedrongen, en het ca 500 kg zware boeddhabeeld hadden gestolen. Sindsdien is men er niet in geslaagd de dieven of het beeld te achterhalen.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.