White Jade River      
februari 2017      


In Laos wordt in februari weer het jaarlijkse olifantenfestival gevierd, het feest waar het werkpaard van zuidoost-Azië een beetje in de watten wordt gelegd.

Thailand. Viering Makha Bucha

Myanmar. Ānanda tempelfestival

Sri Lanka. Nawam perahera

Cambodja. Drijvende brug Angkor

Op 4 februari wordt de 126ste geboortedag van Dharmapala gevierd.

Op 30 december 2016 hield de srilankaanse tempel de London Kingsbury Buddhist Temple een herdenkingsdienst voor de tsunami die op 26 december 2004 ook Sri Lanka trof. Het tempelbestuur had vertegenwoordigers van andere religieuze gemeenschappen uitgenodigd. De Sri Lanka Guardian van 4 januari berichtte er over. De bijeenkomst werd aangegrepen voor een gezamenlijk kracht zetten achter de vredeswens.

Het is onvermijdelijk dat ook de, in dit geval door Go-čnka vormgegeven, vipassaná-meditatie in het westen wordt gebruikt ter oplossing van problemen die anders ook wel zouden verdwijnen: niemand voelt zich een leven lang, en alle minuten van het etmaal "shit"; dat gaat ook wel weer voorbij. De "shit" van Ocean DeRouchie die een tiendaagse retraite had gevolgd in het Quebec Vipassana Meditation Centre in Montebello waren amfetaminen. Hij deed er verslag van in The Link en eindigde zijn stukje met "naarmate de tijd vorderde vond ik veiligheid in de meditatie en in de krachtige schoonheid van een groep vrouwen die elkaar in stilte in vertrouwen namen." Ocean's woorden zijn een illustratie bij het wellnessverhaal.

Volgens de Jakarta Post zijn Indonesiërs van Indiase, meer bepaald Tamil origine in de Vihāra Loka Shanti in Medan bijeengekomen om een organisatie voor boeddhistische Tamils op te richten. Hoewel de tempelruimte een afbeelding heeft van een boeddha zoals de mahāyāna-gemeenschappen die kennen, wordt de tempel geleid door een indonesische theravāda-monnik die net als zijn andere broeders in dat land de wijding volgens de thaise traditie heeft. Dat neemt niet weg dat ook deze tempel eer wil bewijzen aan Avalokiteshvara, de bodhisattva van groot mededogen, een concept dat in principe niet tot het theravāda behoort.
Helaas illustreerde de krant het bericht met een foto en onderschrift van een hindu-tamil festival met de naam Thaipusám zonder er bij te vermelden dat dit geen boeddhistische viering is, en zelfs bovenaan de lijst staat van activiteiten die Boeddha pertinent afwees, in het Pali: atta-kilamathā-nu-yogó, zelfkwelling. Het is goed mogelijk dat de Jakarta Post-journalist het een niet van het ander kan onderscheiden.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.