White Jade River      
december 2017      


Foto rechts: Japan. Het enige en echte portret van Ashikaga Takauji. De lange lichte vlek links op de kleding is een opgevouwen waaier. Wat moet een deftig man zonder waaier.

Korea. De arhats en de mongoolse invasie

China. Geen tempels als commerciŽle onderneming meer

Taiwan. Interreligieus colloqium

Vietnam. Mogelijk tempel in Mozambique

Chenxing Han is in de afgelopen jaren net zo onzeker geweest over wie de "Angry Asian Buddhist" was als ondergetekende.
verder

Op Java zijn schatgravers aan de gang gegaan op een site die de Sirih-tempel wordt genoemd. Ganug Nugroho Adi van de Jakarta Post van 2 november deed er verslag van. De schatgavers zouden "botten, juwelen, standbeeldjes en aardewerk" hebben gevonden. We moeten er van uitgaan dat de vorm van wat er nog resteert van een bouwwerk wordt aangezien voor een stoepa, en dat men op basis van die aanname spreekt van een "boeddhistische" site.

Benedict Cumberbatch, vooral bekend van zijn rol als de nieuwe Sherlock Holmes, verbleef een tijdje in een tibetaanse gompa in Darjeeling. Heel aardig verhaal.
Een dag later kwam het bericht dat de tekst van de documentaire "Walk with me", over de zen-gemeenschap van Thich Nhat Hanh in Frankrijk, door Cumberbatch is ingesproken. Een docu onder die naam verscheen zo'n drie jaar geleden, maar in 2017 werd een en ander uitgebracht als film. Als film werd het voor het eerst in de VS vertoond, in Maumee, Ohio.

Mahāyāna in Amerika. Voor het tweede jaar op rij heeft de Foguang-shan-tempel in South Plainfield, New Jersey, houdbare etenswaren en kleding ingezameld als een bijdrage aan het plaatselijke welzijnscentrum. De goederen zouden, zo werd op 20 november meegedeeld, uitgedeeld worden aan arme gezinnen, juist voor Thanksgiving. Uiteraard zou het nog beter zijn indien voedselbanken en incidentele uitdeelacties overbodig waren, maar daar kan FGS even niets aan doen.

Mahāyāna in Amerika. Korte geschiedenis vietnamese gemeenschap in Los Angeles

In een recent artikel in het amerikaanse Redlands Daily Facts schrijft de katholiek priester Gregory Elder het een en ander over de geschiedenis van Noord-Korea.
verder

Terug naar de inhoudsopgave

Het is niet helemaal onzinnig om, in deze tijd waarin enkele boeddhistische leiders hun volgelingen oproepen om "die boeken maar te sluiten" (de meesten onder u hebben ze zelfs niet opengedaan) en "vanuit het hart" te spreken, de woorden over zonder-beelden-zijn uit de Lankāvatāra soetra nog eens na te lezen. Er is wat over daoÔsten aan toegevoegd; daar bent u wel benieuwd naar.

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Le bouddhisme japonais
— Burma Storybook
— Coromandel

Opgegraven
Tentoongesteld


— Deurwachter geveild
— British Museum
— Mrauk-U op werelderfgoedlijst?
— Japanorama
— Raden Saleh

de Himalaya-pagina

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

Words in picture-blog

— Hexagram 24 Ė left-hand tantra

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook
— Er blijft toch steeds de hoop dat het probleem in het westen van Myanmar binnenkort opgelost zal raken

Nog een Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: white-jade-river@buddha-dharma.eu

Stichting onder nummer 20138036.