White Jade River      
mei 2017      


Tien jaar geleden werd een sub-tempel van de taiwanese Fo Guan Shan-gemeenschap geopend in Nieuw-Zeeland. Stuff deed rond 4 mei verslag van de feestelijkheden en had het over de inmiddels bekende "Buddha's Day Multicultural Festivals" die deze tempel jaarlijks organiseert. De foto toont de scholieren aan de door FGS gerunde middelbare school in Auckland.

VS. Standbeeld in Des Moines

Japan. Benoeming Reine Land-denominatie

Frankrijk. Oprichting nieuwe organisatie

Korea. Plechtige opening nieuwe tempelhal

Vanuit Zen River in Uithuizen kwam het bericht dat La Gendronničre in Frankrijk tussen 11 en 15 mei gaat vieren dat Deshimaru Roshi 50 jaar geleden in Frankrijk aankwam om daar de eerste (japans-geďnspireerde) zen-vestiging te stichten. (De Vietnamezen waren hem al zo'n 10 jaar voor.)
Een maand later, zo bericht hetzelfde Zen River, wordt in Los Angeles het 50-jarig bestaan van het "Zen Center of Los Angeles" gevierd dat gesticht werd door Maezumi Roshi.

China. De Linji-tempel in Hebei-provincie

België. Lesprogramma boeddhisme op scholen

Boeddhisme zou fatalistische trekken vertonen

Game-ontwikkelaars: allemaal culturele onbenullen?

Robert Pirsig, de auteur van "Zen en het motoronderhoud" overleed op 24 april op 88-jarige leeftijd.
verder

De Kathmandu Post (E-Kantipur) had op 16 april een artikel over de explosieve toename van het aantal bedelaars op en rond Lumbini, Nepal, het oord waar Boeddha geboren werd. De Lumbini Development Trust wil het onderwerp niet ter sprake brengen, klaagt iemand van de bewaking. De Trust zal ongetwijfeld overwegen dat zomaar verjagen nogal wat stof zal doen opwaaien, en dat er geen bedelaars zouden zijn indien het land wat rijker was en dus voor de armen zou kunnen zorgen. Kwestie van oorzaak en gevolg.

Het was Think Progress dat er rond 3/4 mei op wees dat het in Canada gevestigde Lion's Roar de noodklok had geluid over het nieuwe beleid van de amerikaanse regering: "We horen de jammerklachten van een natie waarin de democratie en de sociale samenhang gevaar lopen."
verder

Waarom het Ōbaku-zen, de derde zen-stroming in Japan, klein wordt genoemd heeft er mee te maken dat de mens aan de andere kant van de wereld vooral naar Japan kijkt wanneer het om zen gaat, en niet naar China, Korea en Vietnam. Uit persoonlijke waarneming kan ondergetekende concluderen dat dit samengaan tussen Reine Land (Amidisme) en Linji-zen terrein aan het winnen is, ook al zullen de individuen en groeperingen die inmiddels de facto Ōbaku genoemd kunnen worden die titel niet hanteren.
Naar de nieuwe pagina over het Ōbaku-zen.
De foto toont een versleten opschrift op de Mam-poe-koetempel.

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Sumeru Books

Opgegraven
Tentoongesteld


— Museum Vancouver
— Hiroshi Senju
— Zevende eeuw Hebei
— Grasp repareert

de Himalaya-pagina

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

— Lei Xue's blikjes
— Art Dubai

Words in picture-blog

— Brain, mind and consciousness

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Nog een Facebook
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: white-jade-river@buddha-dharma.eu

Stichting onder nummer 20138036.