White Jade River      
oktober 2017      


Deze foto toont de jongere versie van de monnikskamers die ondergetekende eens fotografeerde op een van de grotere tempelcomplexen in Zuid-Korea, een plaatje dat als enige uit de strijd is gekomen; de rest van het per post opgestuurde pakket met boeken en fotos moet ergens in een vuilnisbak zijn beland. Maar alla, er zijn mensen op deze wereld die helemaal geen afbeeldingen-herinneringen hebben van wie of wat dan ook.
De hier getoonde foto is er overigens niet een van monnikskamers, maar van een hanˇk, een traditioneel huis uit de Djos˛n-dynastie, de laatste dynastie die Korea gekend heeft. De architect-fotograaf maakte de plaat om te tonen hoe je (in een land waar zomerstormen weinig voorkomen) schaduw op je stoep kunt creŰeren. Voor de houten overkapping is een textielen luifel bevestigd.

Na de schade die wervelwind Harvey had achtergelaten hielpen kerken en tempels die in Texas gevestigd zijn door vietnamese emigranten om de rommel op te ruimen en de nodige formulieren in te vullen. Dat meldde Dallas News.

Er staan een paar videos online die onder de naam van boeddhisme, en met gebruikmaking van concepten die hindu´sme en boeddhisme delen, leraren aan het woord laten die op een subliminal level de belangrijkste concepten van het hindu´sme verkondigen, concepten die Boeddha afwees zoals "atman", "soul", etc.
verder

De Chu Un Temple, onderdeel van de mahāyāna Foguang-shan-gemeenschap van Taiwan, heeft inmiddels in de Filippijnse stad Cebu het Guang Ming Institute of Performing Arts geopend. De stichter van de FGS-gemeenschap, de eerwaarde Hsing YŘn, was in 2010 op bezoek in Cebu en kondigde toen de bouw van het instituut aan. Het theater-stuk "Siddhßrtha" zal het eerste zijn dat het instituut zal verwelkomen.

China. Verscherpt toezicht op levensbeschouwelijke instellingen

Taiwan. Uni-vakgroep in Arizona

India. "International Buddhist Conclave"

Mahāyāna in Amerika. De Daily Beast bemoeit zich er ook al mee

Vietnam. Thich Nhat Hanh terug in het land

Beeldhouwers uit Nepal, zo meldde de Kathmandu Post op 12 september, zijn in Japan bezig met het maken van een mega-boeddhabeeld in Kumamoto. Ram-chßndra Pandit en zijn team gaan een beeld afleveren dat "60 voet hoog" zal zijn. Als ze daarmee klaar zijn komen er nog 6 andere, iets kleinere beelden.

De "European Buddhist Union" is op 24 september in Polen bijeengekomen, wist u dat? Wist u Řberhaupt dat ze nog bestaan? Het is overigens een gezelschap gewone burgers, al dan niet afgevaardigd door tempelgemeenschappen die nog even willen zien met wie ze op ÚÚn kussen zouden moeten slapen, bij wijze van spreken. In ieder geval was een van degenen die verslag deed van de bijeenkomst lid van de Amida Trust/Amida-shu, een in het Verenigd Koninkrijk toegelaten en geregistreerde welzijnsorganisatie, met buitengewoon, zeg maar, extra-ordinaire, bijzondere opvattingen over het boeddhisme, respectievelijk het Reine Landboeddhisme.
In zijn algemeenheid valt het de afgelopen 50 jaar op dat deze EBU geleid is geworden door organisaties die bij anderen problematisch lagen. Voor hen is een voorzitterschap, of lidmaatschap van een overkoepelend bestuur de mogelijkheid bij uitstek zich in het mainstream-boeddhisme te positioneren.

Yonhap toonde op 13 september een groepsfoto van vertegenwoordigers van het boeddhisme, het katholicisme, de protestanten en het Won die een "2017 world religion cultural festival" in de stad Dzj˛n-dzjoe (schrijf: Jeonju) in Zuid-Korea van start lieten gaan.
Zo'n tien dagen later, op 28 september, werd de benoeming bekend gemaakt van de nieuwe leider van de TŔgo-Orde, de priester Pj˛nbŔkˇen (schrijf: Pyeonbaekun). De Taego-Orde is de koreaanse tegenhanger van de chinese TjŔn-tai die in Japan bekend staat als het Tendai.

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Theravāda-canon vertaald naar Bengali
— Modern Korea Buddhist Literature
— Religion, modernitÚ et temporalitÚ
— PDF-format boeken uitgeverij BDK

Opgegraven
Tentoongesteld


— Tentoonstelling Unkei
— Zijian Li
— Amarßvati in Londen
— Patan Darbar Square gerestaureerd
— Yangon erfgoed
— Oudste nul
— Restauratie tempel Myanmar
— Srilankaanse tempel op palen

de Himalaya-pagina

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

Words in picture-blog

— The Heart Sūtra

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Nog een Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: white-jade-river@buddha-dharma.eu

Stichting onder nummer 20138036.